Erişilebilirlik

3 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Wikileaks’in açıkladığı belgelere dayanarak çeşitli ülkelere Boeing uçaklarının satışında Amerikan diplomasisinin oynadığı rolü vurguluyor. Gazete, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerden de sözedilen haberinde, Türk Hava Yolları’nın Airbus yerine Boeing almasının arka planını şöyle anlatıyor:

“Türkiye Cumhurbaşkanı, Obama yönetiminden NASA’nın bir uzay uçuşuna bir Türk astronotun da katılmasını istiyordu. Türkiye’nin bu talebi, geçen yılın başında, Türk Hava Yolları’nın 20 Boeing yolcu uçağı almayı düşündüğü bir dönemde gündeme geldi. Ocak 2010’da Amerikan büyükelçisi ile konuşan ulaştırma bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanının yeni başlayan uzay programı konusunda yardım istediğini, ayrıca ABD Federal Havacılık Dairesi’nden havacılık güvenliği konusunda destek talep ettiğini söyledi. Yıldırım ‘bu alandaki işbirliği, ticari anlaşmalar için de doğru ortamı yaratacaktır’ dedi. Büyükelçi James Jeffrey, Washington’a gönderdiği mesajda, ‘eğer satış için şansımızı artırmak istiyorsak, bakanın bu muğlâk talebine bir ölçüde cevap vermeliyiz’ dedi. Bir ay sonra, THY’nın 20 Boeing uçağını almasıyla ilgili anlaşmaya varıldığı açıklandı.”

Washington Post, Cumhuriyetçileri bütçe açığını azaltma konusunda samimi olmamakla suçluyor. Gazete, her türlü vergi artışına karşı çıkan Cumhuriyetçilerin sorumsuzca davrandığını öne sürüyor:

“Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin yeni kurallarına göre vergi muafiyetlerinin sürdürülmesi için kaynak bulunması kuralına uyulması gerekmiyor. Fakat kamu harcamalarının artırılması için mutlaka başka bir harcamadan kesintiye gidilmesi gerekiyor. Yasal boşlukların kapatılması veya vergi muafiyetlerinin azaltılması biçiminde bile olsa, hiçbir biçimde vergi artışına izin verilmiyor. Ancak yasal boşlukların artırılması bir sorun olarak görülmüyor. Bunun için kaynak bulunması gerekmiyor. Zenginlere yönelik vergi muafiyetleri tamamen korunuyor. Gelir aralığının diğer ucundakilere yönelik vergi desteklerine gelince… Onların sözü bile edilmiyor. Düşük gelirlilerin yoksulluktan kurtarılmasını amaçlayan programların ya sona ermesi ya da başka harcamalardan yapılacak kesintilerle finanse edilmesi düşünülüyor.”

Los Angeles Times Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde BlackBerry, iPhone ve iPad gibi elektronik cihazların kullanımına izin verilmesi için bir tasarı hazırladığını hatırlatıyor. Gazete, bu tasarıya karşı çıkıyor:

“Bazıları bir Kongre üyesinin, oturum esnasında elektronik postasına bakmasında veya facebook üzerinden bir seçmeniyle sohbet etmesinde sakınca görmeyebilir. Bu sayede Kongre üyelerinin en azından dikkatlerinin yarısını oturumda konuşulanlara verebileceğini söyleyebilir. Ancak bölünmüş bir dikkat yeterli değildir. Elektronik cihazlarla ilgili mevcut yasak, Kongre üyelerinin tartışmaları büyük bir dikkatle izlemelerini öngörüyor. Elektronik çağda bile, Temsilciler Meclisi üyeleri kendi işlerini değil halkın işlerini düşünmelidir.”

USA Today getirilen ağır cezalar sonrasında, yurt içi uçuşlarda yolcuların saatlerce uçakta havalanmayı beklemesinin büyük ölçüde önlendiğini belirtiyor. Gazete, şimdi benzer yaptırımların yabancı hava yollarına da uygulanmasını istiyor:

“Geçen hafta bütün Doğu kıyılarını etkileyen tipi, Boston’dan Philadelphia’ya kadar birçok havaalanının kapanmasına, New York’taki uluslararası John F. Kennedy havaalanında ise 20’den fazla uçağın içindeki yolcularla birlikte saatlerce pistte beklemesine neden oldu. Ancak bu uçakların hiç biri yurt içi uçuş yapmıyordu. Hepsi de ya yurtdışına gidiyor ya da yurtdışından geliyordu ve JFK’de onları kabul edecek yeterli kapı yoktu. Elbette kar fırtınası bazı yerlerde, kimsenin kontrol edemeyeceği sorunlara yol açtı. Ancak buna rağmen, yolcuların 11 saat boyunca uçakta bekletilmeleri kabul edilemez. Eğer havaalanlarından ve uluslararası uçuşlardan sorumlu olanlar bu sorunu çözemezse, ağır yaptırımlar uygulanması tehdidi, akıllarını başlarına getirecektir.”

XS
SM
MD
LG