Erişilebilirlik

Dört Astronot SpaceX'in Kapsülüyle ABD'den Uzaya Gönderildi


Dört astronot, SpaceX şirketinin tasarladığı Crew Dragon adlı kapsülle Florida eyaletindeki Cape Canaveral’da bulunan Kennedy Uzay Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı. Kapsül yine aynı şirketin geliştirdiği Falcon 9 tipi roketle uzaya fırlatıldı.

3 Amerikalı ve bir Japon astronotun yer aldığı bu uçuş, ilk ticari uzay görevi uçuşu olarak tarihe geçti. NASA, SpaceX şirketiyle astronot ve kargonun Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşınması için bir anlaşma yapmıştı.

SpaceX’in Crew Dragon Kapsülü Dört Astronotu Daha Uzaya Taşıdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Kapsül, yaklaşık 27 saatlik yolculuğun ardından dünyadan 400 km uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak. İstasyonda halen iki Rus kozmonotla bir Amerikalı astronot görev yapıyor.

Kapsülü uzaya taşıyan Falcon 9 roket kalkıştan yaklaşık 9 dakika sonra Atlantik Okyanusu'ndaki bir gemi üzerindeki piste başarıyla iniş yaptı. Bu roketler, bir kereden fazla kullanılabiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, kapsülün uzaya fırlatılışını izlemek üzere NASA Yöneticisi Jim Bridenstine’la birlikte Florida’ya gitti.

SpaceX Kontrol Merkezi’nde projede çalışanları tebrik eden Pence, heyecanını, “Kalkış anından bir dakika sonrasına kadar nefes alamadım” diyerek ifade etti.

Üç Amerikalı ve bir Japon astronot uzay istasyonunda kaldıkları süre içerisinde kan kanseri ilaçları testlerinin de aralarında bulunduğu birçok deney yapacak. Astronotlarla birlikte uzay istasyonuna yeni geliştirilen bir tuvalet de gönderildi. Bu tuvaletin gelecekte Ay ve Mars’a yapılacak seyahatlerde de kullanılması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG