Erişilebilirlik

Ataöv: 'Tarihi Gerçekleri Değil, Seçmenleri Önemsiyorlar'


Prof. Türkkaya Ataöv
Prof. Türkkaya Ataöv

Tarihçi Prof.Dr. Türkkaya Ataöv, Amerikan Kongresi’nde düzenelen bir toplantıda, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Dışişleri Komitesi’nin Başkanı Howard Berman’ın tarihi gerçeklere bağlılık için değil seçmenlerini önemsedikleri için soykırım kararında ısrar ettiklerini söyledi

Türk – Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) davetiyle Amerika’da bir dizi konferans veren Ataöv, Washington’da “Türkler ve Ermeniler: 24 Nisan 1915’te Gerçekten Ne Yaşandı?” başlıklı bir sunuş yaptı.

Ermeni iddiaları konusunda akademik çalışmalarıyla tanınan Ankara Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Türk – Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) davetlisi olarak Amerika’da verdiği konferans dizisi kapsamında, Washington’da da konuştu. Ataöv, Amerikan Kongresi binasında gerçekleşen toplantıda, 1915 yılındaki olaylara mutlaka tarihi kaynaklar aracılığıyla bakmak gerektiğini söyledi. Konuşmasında Dışişleri Komitesi’ne seslenen Ataöv, kendisini seçenlere karşı sorumluluğu olan milletvekillerince tarihe ilişkin karar alınamayacağını belirtti. Ataöv, tarihi kendi metodolojisiyle belgelere dayalı araştırmayla ele almak gerektiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman veya komisyon üyelerince tarihi gerçeklere önem verilmediğini anlattı. Profesör Ataöv, Berman’ın komisyon oylaması sırasında tasarı lehindeki oylar artar atmaz oylamayı durduğunu çünkü sadece yeniden seçilmeyi önemsediğini söyledi.

Soykırımın, çok özel bir suç türü olduğunu kaydeden Ataöv, ancak Yahudi Soykırımı’nda olduğu gibi uzun yıllara dayanan etnik bir gruba özel karşıtlık ile ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Bu noktada, Nazi Almanya’sının lideri Adolf Hitler’e atfen Ermeni soykırımı yaşandığına ilişkin sözlerin tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını da kaydetti. Ataöv, bu tarz iddialarla soykırımı tarihi gerçeğe dönüştürme çabası altında düşman yaratma psikolojisi olduğunu belirtti.

Profesör Ataöv, ulus kimliği yaratmak amacıyla ortaya bir düşman yaratıldığını ve genç Ermeni nesillere de bunun aktarıldığını söyledi. Ataöv, konuşması sırasında Ermeni kökenli Fransız şarkısı Charles Aznavur gibi isimlerce uluslararası kamuoyuna baskı yapılmasını da eleştirdi.

Ataöv, tarihin kişisel isteklerle yazılamayacağını ve bu nedenle Aznavur’un güzel sesini konuşmak için değil şarkı söylemek için kullanması gerektiğini vurguladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG