Erişilebilirlik

Ateşkes İlanında Şam ve Tahran ‘Düşman’ Kampında


Ateşkes İlanında Şam ve Tahran ‘Düşman’ Kampında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğünde ateşkes mutabakatı imzalayan silahlı muhalif gruplar adına konuşan Hukuk Danışmanı Osama Abu Zayd, “işgalci” olarak nitelediği İran ve başkent Şam’daki Beşar Esat’ın Suriye’nin geleceğinde işi olmadığını açıklarken, “Elimiz tetikte” diye konuştu.

Rusya ve Türkiye’nin dün eş zamanlı olarak Suriye’de ateşkes ilan edilmesi için mutabakata varıldığını uluslararası kamuoyuna duyurmasının ardından Ankara’da müzakere heyetindeki Hukuk Danışmanı Zayd, muhalif gruplar adına basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Zayd’ın Arapça açıklamalarında tercüman kaynaklı sıkıntılar yaşandı. Türk basın mensuplarınca itirazlar üzerine kısmi noktalarda Zayd İngilizce ifadeler de kullandı.

Saat 13.00 itibariyle ateşkes mutabakatına 13 grup tarafından imza atıldığını, ancak hava koşulları nedeniyle Ankara’ya ulaşamayan gruplar da bulunduğunu kaydeden Zayd, bu gruplar ile temas edildiğini ve onay alındığını dile getirdi. Kameralara gösterdiği Arapça 2 sayfalık mutabakat metninde 5 ana madde yer aldığını kaydeden Zayd, “Ateşkes, Suriye'nin genelini kapsıyor. Hiçbir muhalif bölgeyi istisna etmiyor ve aynı zamanda sahada bulunan tüm askeri grupları içeriyor” diye konuştu.

Suriye’de demografik yapıyı değiştirmek için hareket edildiği için bu ateşkes sürecine ihtiyaç duyduklarını belirten Zayd, “Bir ay süre içerisinde muhalefet, bu anlaşmaya bağlı ve sadık kalacaktır ve gelecek müzakerelerde yer alacaktır bunu belirtmek isterim. Ateşkes yürürlüğe girdiği andan itibaren grupların ateşkese uyacağını ve gelecek müzakerelere katılacağını bildiriyorum. Aynı zamanda her iki müzakere tarafları krize siyasi bir çözüm getirmeye çalışacaklardır. Bu müzakereler Rus ve Türk hükümeti tarafından garantör olarak yapılacaktır. Anlaşma hiçbir bir bölgeyi ve grubu istisna etmemektedir” sözleriyle mutabakatı özetledi.

“Esat’ın hiçbir rolü olmayacaktır”

Siyasi çözüm açısından Cenevre görüşmelerine ve Birleşmiş Milletler kararlarına göre uygulama beklediklerini kaydeden Zayd, “Bu demektir ki, Suriye’nin geleceğinde Esat’ın hiçbir rolü olmayacaktır” yorumunda bulundu.

Zayd, Rusya’dan rejimi destekleyen İran milislerini Suriye’den çıkarma taahhüdünü yerine getirmesini, ateşkese sadık kalmasını ve ciddiyet göstermesini beklediklerini söyledi. Uzun ve ayrıntılı görüşmelerden geçtiklerini belirten Zayd, “Şunu vurgulamak istiyorum ki müzakereler süresince hiçbir şekilde rejim ve İran hükümeti temsilcileriyle hiçbir şekilde bir araya gelmedik ve görüşmedik” ifadesini kullandı.

İran ve Şii gruplara sert sözler

Esat rejimince Barada Vadisi gibi yerlerde Sünni Araplar’a yönelik tehcir politikası uygulandığını ve nüfus yapısında değişiklik hedeflendiğini belirten Osama Abu Zayd, “Grup komutanları bu anlaşmayı imzalamıştır ve bu anlaşmaya bağlı kalacaklardır. Rejim yanında 40 Şii grup bizimle savaşıyor. Bize göre DEAŞ’tan hiç bir farkları yoktur. Bizim Rusya ile anlaşmamıza göre karşı tarafın nasıl karşılık vereceğine bağlıdır. Bizim ateşkese sadık kalmamız onlara bağlıdır. Sonuç olarak şunu bildirmek isterim buradan Suriye halkına bir mesaj göndermek isterim; Elimiz her zaman tetikte olacaktır. Halkımız için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız” diye konuştu.

“PYD görüşmelerde yer almayacak”

Ayrıca Astana’da gerçekleşecek müzakereleri 2012 Cenevre bildirisi ve BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde yürüteceklerini kaydeden Zayd, “Anlaşmaya göre, bir ay içinde rejim ve muhalifler siyasi çözüm için bir araya gelecek. Bu toplantıda muhalifleri Yüksek Müzakere Komitesi temsil edecek ve bu heyet dışında terör örgütü PYD dahil hiçbir oluşum muhalifler adına görüşmelerde yer almayacak” dedi.

Suriye’deki silahlı gruplar adına basın açıklaması yaptığını belirten Zayd, Astana’da eğer PYD olmazsa Kürtler’in nasıl temsil edileceğiyle ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG