Erişilebilirlik

Ateşkese Rağmen Ukrayna’da Saldırılar Sürüyor


Moskova tarafından ilan edilen ancak Kiev’in reddettiği tek taraflı ateşkesin resmi olarak başlamasından sonra bile bugün Ukrayna'daki ön cepheden topçu ateşi sesleri duyuldu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ortodoks Noeli’ni kutlamak için bugün öğle saatlerinden itibaren 36 saatlik ateşkes emri verdi. Kiev, savaşı durdurmaya niyeti olmadığını söyleyerek, sözde ateşkesi Moskova'nın bu hafta ağır kayıplar veren birliklerini takviye etmek üzere zaman kazanmak amacıyla yaptığı bir numara olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin çatışmadaki "tüm temas hattı boyunca" Moskova saatiyle öğlen 12’den itibaren ateşkesi uygulamaya başladığını ancak Ukrayna'nın, yerleşim yerlerini ve askeri mevzileri bombalamaya devam ettiğini açıkladı.

Reuters, ateşkesin başlamasının ardından çatışma yoğunluğunun yavaşlayıp yavaşlamadığını doğrulayamadı. Rus işgali altındaki Donetsk'te cepheye yakın bir yerde bulunan bir görgü tanığı, ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra şehrin varoşlarındaki Rus yanlısı mevzilerden top atışları yapıldığını aktardı.

Belediye başkanı, geride kalan saatlerde Ukrayna'nın Kramatorsk şehrinde, doğu cephesine yakın bir yerleşim yerine isabet etmesi sonucu 14 evin zarar gördüğünü ancak can kaybının olmadığını söyledi. Mahalle sakinleri çok sayıda patlama sesi duyduklarını ifade etti.

Saldırı sırasında süpermarkette bulunan 36 yaşındaki Oleksnadr, "Durum kötü, çok kötü. Onlara baskı uygulamalı, buradan ayrılmalarını sağlamalıyız, belki daha fazla hava savunma sistemi bunu sağlayabilir. Bu çok sık oluyor, yalnızca özel günlerde değil, gün aşırı" diye konuştu.

Bölge valisi, bugün erken saatlerde Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinde bir itfaiye teşkilatını bombalamasından sonra bir kurtarma görevlisinin öldüğünü ve diğer dört kişinin yaralandığını söyledi. Reuters bu haberi doğrulayamadı.

Putin, dün sürpriz bir adımla, 10 aydır süren savaşta 36 saatlik ateşkes emri verdi ve bunun yarın Rus Ortodoks Noeli'nin sonuna kadar süreceğini söyledi.

Noel bahane mi?

Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ateşkesi, Rusya'nın zaman kazanması için bir hile olarak değerlendirerek reddetti.

Zelenski dün gece video aracılığıyla yaptığı konuşmasında, "Şimdi Noel'i, kısa da olsa, bizim askerlerimizin ilerleyişini durdurmak ve teçhizat, cephane ve seferber edilmiş birlikleri mevzilerimize yaklaştırmak için bir kılıf olarak kullanmak istiyorlar" dedi.

Rus devlet haber ajansı TASS, ateşkesin yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra, Rusya’nın desteklediği yetkililerin Ukrayna'yı, Donetsk'i ağır silahlarla bombalamakla suçladığını bildirdi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Pushilin, dün Putin'in emrinin yalnızca saldırı operasyonlarını kapsadığını ve kuvvetlerinin ateş açılması halinde karşılık vereceğini söyledi.

Rusya tarafından görevlendirilen Herson bölge yetkilisi Vladimir Saldo da, ateşkesi "bir iyi niyet göstergesi" olarak nitelendirdi ancak bunun cephedeki durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Birkaç bölgede hava saldırısı uyarılarına rağmen, ateşkesin başlama saatinden sonra Ukraynalı yetkililer tarafından herhangi bir büyük hava saldırısı bildirilmedi.

Çatışmalar daha önce, hem Ukrayna hem de Rusya'da kutlamaların yapıldığı yılbaşı boyunca yavaşlamamış, Rusya, Kiev'de altyapıyı hedef alan ve kent sakinlerinin yaralanmalarına neden olan hava saldırılarını sürdürmüştü.

Rusya, geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal ederek on binlerce kişiyi öldüren ve ülkenin 44 milyonluk nüfusunun üçte birinden fazlasını yerinden eden bir savaş başlattı. Savaş, büyük şehirleri enkaza çevirdi ve Ukrayna'nın ekonomisini yerle bir etti.

Ukrayna, ABD ve Avrupa'dan gelen silahlar ve mali destekle Rusya'yı topraklarının bir kısmından geri püskürttü ancak doğuda ve güneydeki toprakları üzerinde şiddetli çatışmalar sürüyor.

Kramatorsk'un 20 kilometre güneydoğusundaki Bahmut kasabası, aylardır en yoğun savaş alanlarından biri oldu. Rus kuvvetlerinin aylarca süren saldırılarına rağmen harabe halindeki kasaba hala Ukrayna'nın elinde.

Bir süpermarkette çalışan 32 yaşındaki Yehven, "İnsanlara Bahmut'u koruyan askerler için dua etmemiz gerektiğini söylüyorum. Bahmut'tan vazgeçilirse Kramatorsk büyük zarar görecek" dedi.

Batılı müttefiklerden Ukrayna’ya yeni yardımlar

Bu hafta, Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, Kiev'in cephede Rus tanklarına karşı mekanize savaşlarda üstünlük sağlamak için aylardır talep ettiği çok sayıda zırhlı savaş aracının sevkiyatını nihayet açıkladı.

Almanya, gelişmiş bir Patriot uçaksavar füze sistemi ve yaklaşık 40 Marder piyade savaş aracını üç ay içinde teslim edeceğini kaydetti. Washington’un da bugün Bradley Savaş Araçları’nın da içinde olduğu 2,8 milyar dolarlık yeni bir güvenlik paketini açıklaması bekleniyor. Fransa da bu hafta bir zırhlı araç paketi göndereceğini açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, askerlerinin geçtiğimiz gün tekrarlanan Rus saldırılarını püskürttüğünü ve Moskova'nın Bahmut da dahil olmak üzere Donetsk'teki kasabaları almaya odaklandığını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, düşmanın ana gücünü Donetsk bölgesi üzerinde kontrol sağlama girişimleri üzerinde yoğunlaştırdığı ancak başarılı olamadığı belirtildi. Açıklamada. hem Ukrayna hem de Rusya'nın bir önceki gün çok sayıda hava saldırısı düzenlediği kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada, Putin'in ateşkes teklifinin bir "çaresizlik işareti" olduğunu söyleyerek, "Sanırım biraz soluklanmaya çalışıyor" demişti.

Rusya Ortodoks Kilisesi Noel'i 7 Ocak'ta kutluyor. Ukrayna'daki ana Ortodoks Kilisesi Moskova'nın otoritesini reddediyor ve birçok Ukraynalı, Batı'da olduğu gibi Noel'i 25 Aralık'ta kutluyor.

Ruslar’a Rusça seslenen Zelenski, savaşın bitmesinin "ülkelerinin saldırganlığına son vermesi anlamına geldiğini” söyledi ve "Savaş ya sizin askerleriniz gittiğinde ya da biz onları kovduğumuzda bitecek" dedi.

Elektrik tasarrufu çağrısı

Öte yandan Rus hava saldırılarının harap ettiği Ukrayna'nın elektrik şebekesi operatörü, bugün sıcaklıkların düşmesi ve enerji tüketiminin artması nedeniyle sivillere elektrik tasarrufu yapmaları için yeni bir çağrıda bulundu.

Ekim ayından bu yana enerji altyapısına yönelik Rus füze ve insansız hava aracı saldırıları, kışın elektrik kesintilerine, ısıtmada sorunlara ve su kıtlığına yol açan yaygın hasara neden oldu.

Yılbaşından bu yana hava sıcaklığı mevsim normallerinin üstünde yaklaşık 10 santigrat derece civarında seyrederken, sıcaklıklar artık düşmeye başladı.

Hava durumu tahmini uzmanları, yakında Kiev'de hava sıcaklığının eksi 11 dereceye, hatta Ukrayna'nın doğusunda eksi 18 dereceye kadar düşebileceğini söylüyor.

Devlet tarafından işletilen enerji şirketi ve şebeke operatörü Ukrenergo, Telegram mesajlaşma uygulamasında yaptığı açıklamada, "Yakın gelecekte, sıcaklıkta önemli bir düşüş bekleniyor ve bu da tüketimde hızlı bir artışa yol açacak" dedi.

Açıklamada, başta Zaporijya nükleer enerji santralı olmak üzere, elektrik üreten bir dizi enerji santralının hasar görmesi ve düşman işgali altında olması nedeniyle şu anda ihtiyacın tam olarak karşılanamadığına dikkat çekildi.

Yapılan çağrıda, elektriğin akıllıca kullanılması ve çok enerji tüketen cihazların kullanılmaması tavsiye edilirken, " Bu, güç sistemi üzerindeki yükü ve tüketimi sınırlama ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur" denildi.

Başbakan Denis Şimal, bugün katıldığı kabine toplantısında Ukrayna'nın Rus saldırıları ve acil kesintilerle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG