Erişilebilirlik

Yunanistan Fransız Teknesinin Gazze’ye Gitmesini Önledi


Yunanistan Fransız Teknesinin Gazze’ye Gitmesini Önledi
Yunanistan Fransız Teknesinin Gazze’ye Gitmesini Önledi

Yunanistan, Gazze’ye yardım götüren "Dignite-Al Karama"nın yakıt almak için uğradığı Girit’ten ayrılmasına izin vermedi

Yolculuğuna 26 Haziran’da Korsika’dan başladığı sanılan "Dignite-Al Karama," Yunanistan’ın yasağı nedeniyle, yardım filosundan Gazze’ye hareket edebilen tek tekneydi.

19 metrelik teknenin 8 yolcusu arasında Fransa’nın solcu cumhurbaşkanı adayı Olivier Besancenot, Yeşil Partili Avrupa milletvekili Nicole Kiil-Nielsenve ünlü sendikacı Annick Coupe da var.

Eylemciler yola çıkmadan önce İsrail’in askeri müdahalesine karşı Fransa Dışişleri Bakanlığından koruma istediklerini bildirmişti.

Atina hükümeti yardım filosunu oluşturan gemilerden “Guernica” ve “Tahrir”in de Girit’ten ayrılmasına izin vermiyor. Filodaki iki gemiye de İsrail ajanlarının sabotaj yaptığı ileri sürülmüştü.

Bu arada İsrail hükümeti hafta sonu uçakla gelmeleri beklenen yüzlerce Filistin yanlısı eylemciye karşı Tel Aviv havaalanında güvenlik önlemleri alınıyor.

Yarın, Avrupa’nın çeşitli kentlerinden, Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla 600 eylemci İsrail’e gitmeyi planlıyor. “Havadan indirme” olarak adlandırılan eyleme karşı Ben Gurion havaalanına çok sayıda polis sevk edildi.

Uçak seferlerini örgütleyen eylemciler hava alanında gösteri yapmayı düşünmediklerini ancak işgal altındaki Filistinlilere desteklerini göstermek için Batı Şeria’ya bir haftalık ziyaret yapacaklarını açıkladı.

İsrail hükümeti “havadan indirme”nin Yunanistan’dan ayrılamayan yardım filosu yöneticileri tarafından organize edildiğini ileri sürüyor.

Yardım filosu iddiayı reddetti, eylemi planlayan grubun Gazze’deki değil Batı Şeria’daki Filistinlilerle dayanışma içinde olduğuna dikkati çekti.

İsrail hükümeti Filistinlileri destekleyen ya da Filistinlilerle teması olan herkesin ya Hamas sempatizanı ya da terörist olduğunu öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG