Erişilebilirlik

Atina'nın Göçmen İddiasına Ankara'dan Sert Yanıt


Türkiye ile Yunanistan arasında göçmenlerin geri püskürtüldüğü konusunda son zamanlarda yapılan karşılıklı suçlamalar ve iddialar sürüyor.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, sosyal medya hesabından hafta sonu yaptığı bir paylaşımda, çıplak bir grup erkeğin fotoğrafını paylaşarak, “Bugün sınırda kurtardığımız 92 göçmene karşı Türkiye'nin sergilediği davranış bir uygarlık ayıbıdır. Ankara'nın olayı soruşturmasını ve nihayetinde AB ile olan sınırlarını korumasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ise iddiaları yalanladı. İçişleri Bakanlığı da bir basın açıklaması yayınlayarak Yunanistan’ı sert şekilde eleştirdi ve algı operasyonu yapmakla suçladı.

‘’Yunan hükümeti kendisine cinayeti yakıştırdığı gibi yalanı ve iftirayı da yakıştırmaktan imtina etmemiştir’’

Açıklamada Yunanistan’ın geri ittiği göçmenlerle ilgili sayı ve fotoğraf paylaşan bakanlık, ‘’Henüz Ege’de boğulmuş bebeklerin hesabını vermeyen Yunanistan’ı, göçmenlere karşı takındığı insanlık dışı uygulamalardan, ölümlerle sonuçlanan göç politikasından vazgeçmeye davet ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘’Göçmenlere karşı insanlık dışı uygulamalarla sık sık gündeme gelen Yunanistan’ın Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarichi, bu kez de nerede ve ne zaman çekildiği belli olmayan çırılçıplak bırakılmış göçmenlere ait fotoğraf üzerinden algı operasyonuna girişmiştir’’ denilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Yunanistan’ın insanlık dışı muamelelerini gözler önüne sererek dünya kamuoyunun dikkatine sunduğu belge ve görsellerin Yunanistan’ı uluslararası alanda çaresizliğe soktuğu kaydedildi.

Açıklamada, ‘’Rutin olarak göçmenlerin para, telefon, kimlik ve pasaportları da dâhil olmak üzere tüm eşyalarına el koyan, göçmenleri kıyafetleri ve ayakkabılarını alarak denize atan, çırılçıplak bir şekilde sopalarla darp eden, elektro şok cihazıyla yaralayan, plastik mermilerle vuran, lastik bot veya hurda durumdaki can sallarına bindiren Yunanistan’ın, bu girişimiyle insanların ölümüyle sonuçlanan sistematik hukuka aykırı geri itmelerin üzerine örtmeyi amaçladığı apaçık ortadadır’’ denildi.

Yunanistan’ın, Türkiye’ye iftira atarak suçlamaya çalıştığını belirten İçişleri Bakanlığı, ‘’Yunan hükümeti kendisine cinayeti yakıştırdığı gibi yalanı ve iftirayı da yakıştırmaktan imtina etmemiştir’’ dedi.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘’Avrupa Birliği Yolsuzlukla Mücadele Ofisi'nin (OLAF) çeşitli uluslararası ajans ve medya organları tarafından da paylaşıldığı raporunda, Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı, FRONTEX’in üst düzey yetkililerin “Yunanistan'dan Türkiye'ye geri itmeleri örtbas ederek, soruşturmayarak ya da uygun ve doğru bir şekilde sorunu ele almayarak ciddi suiistimaller ve usulsüzlükler yaptığı; ayrıca doğru olmayan ve taraflı bilgileri AB Kurumlarıyla paylaştığı” ifşa edildikten sonra Yunan Bakan’ın bu raporu ve ülkesinin Ege Denizi’nde ve kara sınırlarında yaptıkları ihlalleri perdelemek için sahte bir paylaşımda bulunmasını da tesadüfi olarak değerlendirmemekteyiz. Bu bağlamda, geri itmelere yönelik incelemeler ve denetimler devam ederken, FRONTEX İcra Direktörünün görevden alınmış olması; ancak Yunan Göç ve İltica Bakanı’nın hala görevine devam ediyor olmasını ve ülkemizi zan altında bırakmaya yönelik asılsız suçlamalarına devam etmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizerek kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz’’ ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, düzensiz göçmenler için insani politikalarını sürdüren Türkiye’nin isminin, yıllardır göçmenlere uyguladığı insanlık dışı muamelelerle tüm dünyanın yakından tanıdığı Yunanistan ile bu konuda yan yana getirilmesini şiddetle reddettiklerini kaydetti.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, resmi Twitter adresinden Yunanistan’ın iddiasına yanıt verdi.

Çataklı, “Türkiye ile ilgili tek bir insan hakları ihlali bulamadığınız için kendi yaptığınız zulmün fotoğrafını Türkiye yapmış gibi göstermeye çalışıyorsunuz! Manipülasyonlara, sahtekarlığa ayıracağınız vakti insan haklarına uymaya harcayın! Hadi, zor değil; biraz medeni olun!” diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medyadan konuya ilişkin bir dizi paylaşımda bulundu.

Altun, "Yunan yalan haber makinası yine devrede" diyerek, "Yunan Bakanın paylaştığı yalan yanlış içeriklerle Türkiye'yi zan altında bırakmaya çalıştığını" kaydetti.

İletişim Başkanı, paylaşımında, "Yunan makamları önce Frontex ile suç ortaklığı yaparak, Ege'de boğulmasına neden olduğu bebeklerin, Meriç'te soyup kemerle dövdüğü, donarak ölmesine neden olduğu insanların hesabını vermelidir. Yunanistan’ı mültecilere karşı takındığı insanlık dışı tavırdan bir an önce vazgeçmeye, Türkiye’ye yönelik temelsiz, asılsız suçlamalara son vermeye ve devlet ciddiyetine davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği sınır güvenliği dairesi Frontex'in üst düzey yöneticilerinin Yunanistan'la işbirliği yaparak, Yunanistan’dan Türkiye’ye göçmenlerin püskürtülmesini örtbas ettiği iddia edilmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden soruşturma çağrısı

Fotoğrafların sosyal medyada yayılmasının ardından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (BMMYK) açıklama geldi.

Açıklamada, “Yunanistan-Türkiye kara sınırında kıyafetleri çıkarılmış halde bulunduğu bildirilen 92 kişiye ilişkin şok edici haber ve görüntülerden derin üzüntü duyuyoruz. Bu tür zalim ve aşağılayıcı muameleleri kınıyor ve bu olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG