Erişilebilirlik

Atlas Corps Sivil Toplum Liderleri Yetiştiriyor


Atlas Corps Sivil Toplum Liderleri Yetiştiriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:11 0:00

Amerika, sivil toplum çalışmalarıyla dünyaya liderlik etmekle kalmıyor, aynı zamanda küresel sivil toplum liderleri yetişmesine de katkıda bulunuyor. 2006 yılında Washington’da kurulan Atlas Corps, dünyanın dört bir yanından gençlere, Amerika’daki çeşitli sivil toplum örgütlerinde, 12 ila 18 ay boyunca tecrübe kazanarak, sosyal sorunlarla mücadele konusunda kendilerini geliştirme imkanı sunuyor. İşte bu gençlerden biri de Selma Bardakçı. Atlas Corps programına geçtiğimiz yıl Türkiye’den katılan Bardakçı, Washington’daki John D. Evans Vakfı’nda gönüllü çalışmalar yürütüyor.

Atlas Corps hakkında bilgi veren Selma Bardakçı, 10 yıl önce Scott Beale tarafından başlatılan programın ana fikrini “dünyadaki sivil toplum örgütü liderlerinin Amerika’ya gelip eğitim aldıktan sonra kendi ülkelerine dönerek oralardaki sorunlara çözüm üretebilmeleri” şeklinde tanımlıyor. Bardakçı, Atlas Corps programına Amerika Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’ın da destek verdiğini söylüyor.

Bardakçı ve eski Başkan Bill Clinton
Bardakçı ve eski Başkan Bill Clinton

Bahçeşehir Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünü bitirdikten sonra küresel politikalar ve uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans eğitimi alan Bardakçı, uluslararası deneyim kazanmak için Amerika’daki Atlas Corps programına başvuru yapmaya karar vermiş.

Atlas Corps programı sayesinde farklı alanlarda tecrübe kazanma fırsatı yakaladığını söyleyen Bardakçı, “Türkiye'de mülteciler üzerine çalışırken, bu vakıfta daha çok Amerika'daki sosyal adalet sistemi, hapishanelerdeki durum, bunun sosyal boyutu, eğitim boyutu konular üzerinde çalışıyorum. Yani benim geçmişte çalıştığım konulardan çok farklı bir konu. Bu anlamda yeni şeyler öğrendiğim için çok mutluyum” şeklinde konuşuyor.

Bardakçı ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan
Bardakçı ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan

Programın, küresel sorunların çözümüne katkıda bulunmak gibi önemli bir misyonu olduğunu vurgulayan Bardakçı, “Bugün dünyada açlık, mülteci krizi, radikalleşme gibi sorunlara baktığımızda, gençlerin hep retorik olarak öne sürüldüğünü, ancak hiçbir zaman gençlerin çözümün odağında olmadığını görüyoruz. Atlas Corps, 70'ten fazla ülkeden gelen gençlerle, global sorunların çözümü için bir platform oluşturuyor ve çözümün odağına genç liderleri koyuyor” diyor.

Bardakçı diğer Atlas Corps katılımcılarıyla Beyaz Saray Ramazan Bayramı resepsiyonuna davetliydi
Bardakçı diğer Atlas Corps katılımcılarıyla Beyaz Saray Ramazan Bayramı resepsiyonuna davetliydi

Temmuz ayında Türkiye'ye döneceğini söyleyen Bardakçı, gelecekle ilgili planlarını da anlatıyor: “Burada kaldığım süre içinde kamu ve özel sektörün işbirliği konusunda çok şey öğrendim. Türkiye’ye döndüğümde özellikle Suriyeli mültecilerin topluma entegrasyonu ve radikalleşmenin önlenmesinde gençlerin rolüne odaklanan projelerde yer almak istiyorum.”

Selma Bardakçı, Türkiye’den bu programa katılmayı düşünen gençlere, hiç tereddüt etmeden başvuru yapmalarını tavsiye ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG