Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Ukrayna'da Seçim İstiyor


Avrupa Birliği Ukrayna'da Seçim İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Avrupa Birliği Ukrayna’da yeni bir hükümet kurulması, ardından da özgür ve adil cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması için çağrıda bulunurken, yaptırım tartışmasında frene bastı. Buarada Ukrayna'da protestolar sürüyor

Geçtiğimiz Kasım ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, Avrupa Birliği’yle ticaret anlaşması imzalamak yerine Rusya’yla ticari ilişkileri güçlendirmesinin yol açtığı hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor.

Kiev’de bir piyanist, müziğiyle kentteki gerilimi azaltmaya çalışıyor.

Piyanist Antuanetta Mishenko: “Göstericilerin moralini düzeltmeye çalışıyoruz. Ayrıca gösterilere müdahale eden polislerin de iyi zaman geçirmesini istiyoruz. Onların da bazı şeyleri anlamasını umuyoruz.”

Ancak kriz devam ederken, iki tarafın birbirini anladığını söylemek mümkün görünmüyor.

Muhalefetin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e istifa çağrısı Avrupa Birliği tarafından da desteklendi.

Brüksel’de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, yayınladıkları ortak bildiride, Ukrayna’da yeni bir hükümet kurulması, anayasal reformlar yapılması ve hemen ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmesi çağrısında bulundu.

AB Dışişleri Temsilcisi Catherine Ashton da çağrıyı tekrarladı: “Sivil toplum liderleriyle bir araya geldik ve sorunları tartıştık. Ülkedeki şiddeti durdurmak, failleri yargılamak, anayasal reformlar yapmak ve ardından da özgür ve adil cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlemek krizin çözülmesine büyük katkıda bulunacak.”

Buarada, Avrupa Birliği, Ukrayna’ya ticari yakınlaşma önerirken, yaptırım konusunda frene bastı.

Ancak merkezi Londra’da bulunan düşünce kuruluşu Chatham House’dan Orysia Lutsevych’e göre AB’nin, Ukrayna’da hükümeti destekleyen zenginleri hedef alması gerekiyor: “Özellikle iş adamları hedeflenmeli. Burda yaptırımlardan söz etmiyorum. Siyasilerin Avrupa bankalarındaki hesaplarının, mevcut yasalara dayanarak incelemesinden bahsediyorum. Ukrayna hükümetinden üst düzey yetkililerin Avrupa’da bankacılık işi yaptığını biliyoruz. Ancak finasmanın kaynağı belirsiz.”

Cumhurbaşkanı Yanukoviç, geçen Kasım ayında Avrupa’yla ticaret anlaşması imzalamak yerine Moskova’yla kredi anlaşması yapmıştı.

Şu anda bütün gözler Soçi Kış Olimpiyatları’na evsahipliği yapan Rusya’da. Ukraynalı birçok eylemci, olimpiyatlar bittiğinde, Rusya’nın desteğiyle yeni bir hükümet müdahalesinden korkuyor.

Ian Bond Avrupa Reform Merkezi uzmanı: “Moskova’dan gelen bazı yorumlar kaygı yaratıyor. Moskova’nın, federalist bir yapının Ukrayna’ya daha uygun olduğunu düşündüğü konuşuluyor ki bu doğuyla batının bir şekilde ayrılması anlamına gelir.”

Bölgede jeopolitik rekabet devam ederken göstericiler, talepleri karşılanıncaya kadar barikatları kaldırmayacaklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG