Erişilebilirlik

Avrupa Birliği’nden Google’a Büyük Ceza


Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager
Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager

Avrupa Birliği’nin tekelciliğe karşı birimi, arama motoru Google’a 2 milyar 700 milyon dolar para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, Google'ın internet üzerinden alışverişle ilgili aramalarda kendi alışveriş hizmetini kayırması.

AB, Google Shopping olarak bilinen hizmeti geliştirme çabalarına 2008’de başladığını, bunu da arama sonuçlarında kendi firmalarını yüksekte gösterirken rakip firmaların yerini aşağılarda göstererek yaptı.

Denetleyicilere göre rakip firmalardan en iyi sırada olan, arama sonuçlarında dördüncü sayfada görünüyor. Az sayıda tüketici, aramalarında dördüncü sayfaya kadar geliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Margrethe Vestager, Google’ın yenilikçi ürünler yapmasına rağmen bu olayda internet hizmetlerinde piyasa hakimiyetine zarar verdiğini belirtti.

Vestager, Google’ın diğer şirketlerin rekabet etme şansını ve Avrupalı tüketicilerin gerçek bir hizmet seçmesini engellediğini dile getirdi.

Cezaya ek olarak Google’ın rakip alışveriş hizmetlerine eşit muamelede bulunması ve şirketin bunu nasıl yapacağını açıklaması isteniyor.

Google ise kararı değerlendireceğini belirterek itiraz edeceğinin sinyalini verdi.

Google’ın üst düzey isimlerinden Kent Walker, “İnternetten alışveriş yaptığınızda aradığınız ürünü hızlıca ve kolayca bulmak istiyorsunuz. Reklamcılar da aynı ürünleri destekliyorlar. Bu yüzden Google alışveriş reklamlarını gösteriyor, kullanıcıları binlerce reklamla bağlıyor, geniş ve küçük, her ikisi için de faydalı yollarda” dedi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG