Erişilebilirlik

Avrupa’da Kobani İsyanı


IŞİD’in Kobani saldırısı Avrupa’da sert eylemlerle protesto edildi. IŞİD terörünü ve Türkiye’nin Suriye politikasını protesto eden PKK’lı ve Kürt kökenli gruplar, Avrupa Parlamentosu (AP) binası başta olmak üzere, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eş zamanlı protesto eylemleri düzenledi

İsviçre'de Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre binası önünde toplanan bir grup protestocu, Kobani saldırısını kınayan bir açıklama yaptıktan sonra, üye devletlerin bayraklarının bulunduğu bölüme girerek Türk Bayrağı'nı indirme girişiminde bulundu. Ancak eylem, BM güvenlik görevlileri tarafından engellendi.

AP binasında eylem

Avrupa’da Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binası önünde toplanan yaklaşık yüz kişilik bir grup, oturma eylemi yaptıktan sonra, AP binasına girdi. Binanın 3’üncü katında da oturma eylemi yapan grup, olaysız dağıldı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Parlamento’ya girerek eylem yapan göstericilerin arasından bir grup temsilciyi kabul ederek görüştü. Schulz görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Kürt protestoculardan eylemlerini barışçıl şekilde bitirmelerini istemek için bir grup temsilci ile görüştüm. Ama Kobani başta olmak üzere Irak ve Suriye’deki sivil halkın durumuyla ilgili endişelerini de paylaştığımı söyledim” dedi.

Fransa’da Molotof kokteylli saldırı

Fransa’nın Marsilya kentindeki Türk Konsolosluk binasına Molotof kokteylli saldırı düzenledi. Marsilya Başkonsolosluğu’ndan edinilen bilgilere göre, sabah saatlerinde binaya saldıran maskeli bir grup, dört Molotof kokteyli attı. Aynı gün akşam saatlerinde de eylemlerini sürdüren protestocular, konsolosluk kapılarını zorlayarak zorla içeri girmeye çalıştılar. Ancak Türk güvenlik yetkilileri müdahale ederek eylemcileri uzaklaştırdı. Göstericiler bir süre daha taş atarak konsolosluk binasına dışarıdan saldırmaya devam etti. Olayların ardından Marsilya valiliğine başvuran Konsolosluk yetkilileri güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi.

Fransa’da Paris ve Charles De Gaulle Havaalanı’nda da dün gece protesto eylemleri yapıldı. Fransa’da eylem yapmak için, IŞİD saflarına katılmak üzere giden militanların geçiş noktası olan Charles De Gaulle Havaalanı’nı seçen Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA), Avrupa’nın militan geçişini durdurmasını ve Kobani’ye insani yardım gönderilmesini istedi.

Avusturya’da yaklaşık 50 kişilik maskeli bir grup, Türkiye’nin Bregenz Başkonsolosluk binasına taşlarla saldırı düzenledi. Danimarka’da başkent Kopenhag ile İtalya’nın başkenti Roma’da da havaalanlarında protesto eylemi gerçekleştirildi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG