Erişilebilirlik

Avrupa Ekonomilerinin Geleceği Kaygı Uyandırıyor


Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma önlemlerine yönelik protestolar zaman zaman kontrolden çıkıyor
Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma önlemlerine yönelik protestolar zaman zaman kontrolden çıkıyor

Avrupalı yetkililer Yunanistan’a 110 milyar dolarlık borcunu ödemesi için daha fazla zaman tanıdı. Ancak Avrupa’da mali sıkıntıda olan tek ülke Yunanistan değil. Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu IMF ile birlikte oluşturduğu bir trilyon dolara yakın kurtarma fonunun yeterli olduğunu düşünüyor. Ancak Avrupa bankalarının krizi nasıl karşılayacaklarını görmek için yapılan “stress testinin” sonuçları kaygı yaratıyor. Ancak IMF yetkilileri, en kötü günlerin geride kaldığından emin görünüyor. Yine de Avrupalı liderlerin krize yeni çözümler bulması şart.

Avrupalı yetkililer mali piyasaları yatıştırmaya çalışırken İrlanda’da göstericiler hükümetin hazırladığı yeni bütçedeki yüksek vergileri protesto ediyordu.

Yunanistan’da ise emekliler kemer sıkma politikalarının kendilerini yoksullaştırdığını savunuyordu. Birçok Avrupalı sıranın yüksek borçları olan ülkelerine geldiğini düşünüyor.

Avrupa Birliği’nin mali yetkilisi Ollie Rehn, Avrupa’nın yeni krizlerle mücadele için yeterince aracı bulunduğunu ancak yüksek borçları olan ülkelerin kemer sıkma önlemlerini sürdürmesi gerektiğini söylüyor:

“Ekonomik iyileşme sürüyor ancak bu arada çıkan küçük yangınları söndürmemiz lazım ki bütün Avrupa büyük bir yangında kül olmasın.”

Avrupa Birliği daha fazla fona gerek olmadığını söylüyor. Ancak Avrupa bankalarının dayanıklı olup olmadığını görmek için yeni bir stress testi gerekiyor. Uluslararası Para Fonu, Avrupalı liderlerin cesur önlemler almasını istiyor.

IMF Başkanı Dominique Strauus-Kahn, “Avrupa’nın ve Euro bölgesinin bu soruna kapsamlı bir çözüm bulması gerekiyor. Ülkelere ayrı ayrı yardım edilmesi iyi bir çözüm değil” diyor.

Strauss-Kahn, geçtiğimiz günlerde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüştü. Konu, Yunanistan’ın geri ödeme takviminin uzatılmasıydı. Strauss-Kahn, Avrupa’daki durumun ciddiyetini koruduğunu, ancak Yunanistan ve 16 ülkeden oluşan Euro Bölgesi’nin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi:

“Daha yapılacak çok şey var. Bizi bekleyenler şu ana kadar yapılanlardan çok daha önemli.”

Avrupa tahvil piyasasındaki sıkıntılar sürüyor. Yatırımcılar mevcut fonun İspanya gibi daha büyük ekonomilerin kurtarılması için yeterli olmayacağından endişe ediyor.

XS
SM
MD
LG