Erişilebilirlik

Avrupa 'Kemer Sıkma'ya Rağmen Toparlanamıyor


Fransa ve İspanya’da işsizlik rekor seviyeye çıktı. Birbiri ardına açıklanan kemer sıkma politikalarına rağmen ekonomilerin düze çıkamaması, halkın bu konudaki öfke ve tepkisini de güçlendiriyor

Fransa, Almanya ile birlikte Avrupa’da ekonominin motor gücüydü.

Son rakamlarsa Fransa’da 3 milyon 200 binden fazla işsiz olduğunu gösteriyor.

Daha fazla kişi işini kaybedebilir. Paris yakınlarındaki bir otomobil fabrikası yakında kapanıyor. Bir çelik fabrikası ise çoktan kapandı.

Philippe Brossard yatırım uzmanız: “Milli gelir, 2008’de krizin başlamasından bu yana %1’e düştü. Buna bağlı olarak istihdam oranı da düşüyor.”

Kriz siyasi ayrılıkları da öne çıkarıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande durgunluktan kemer sıkma politikalarını sorumlu tutuyor. Güney Avrupa liderleriyle IMF de bu görüşte.

Ancak Almanya ve Avrupa Merkez Bankası, kamu borçlarının bir an önce ödenmesinden yana.

Kemer sıkma karşıtı gösteriler devam ederken, AB Komisyonu Başkanı, halkın artık sabrının kalmadığını söyledi.

AB Komisyonu üyelerinden Olli Rehn ise AB ekonomisini şöyle değerlendiriyor: “2011’den beri izlenen doğru mali politikalar, Avrupa Merkez Bankası’nın piyasaları stabilize etmek için attığı adımlar ve ekonomi yönetiminde başlatılan yapısal reformlar sayesinde mali konsolidasyon yavaşladı.”

Avrupa Reform Merkezi Baş Ekonomisti Simon Tilford’a göre, kemer sıkmanın iş yaramadığı kanısı yaygın: “Birçok Avrupa ülkesi kendi kendisine zarar veriyor. Özel sektörün yatırım yapmadığı, tüketicilerin para harcamaktan kaçındığı bir zamanda kamu harcamalarını kesiyorlar. Bu da ekonomileri iyice yavaşlatıyor.”

Yatırım uzmanı Tobias Blattner, “Kemer sıkma politikasına son verilmesi, büyük kamu harcamaları yapılacağı anlamına gelmez,” diyor: “Herkes mali konsolidasyonun hedeflenmesi gerektiğini düşünüyor. Ama AB Komisyonu Başkanı’nın da söylediği gibi bu, sosyal denge gözardı edilmeden, yavaş yavaş yapılmalı.”

Kemer sıkma konusu tartışılırken, İspanya’da işsiz sayısı altı milyonu aştı. Bu, toplam işgücünün %27’si ve 1976’dan beri İspanya’da görülen en yüksek işsizlik oranı.

Avrupa 'Kemer Sıkma'ya Rağmen Toparlanamıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG