Erişilebilirlik

"Türkiye'yi Kavala'yı Derhal Serbest Bırakmaya Çağırıyoruz"


Osman Kavala
Osman Kavala

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'yi, cezaevindeki işadamı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala'yı derhal serbest bırakmaya ve Anayasa Mahkemesi'nin, Kavala'nın şikayetiyle ilgili incelemesini daha fazla gecikmeksizin tamamlamasını sağlamaya çağırdı. Komite "Kavala'nın serbest bırakılması için yetkilileri bir kez daha güçlü bir şekilde uyarıyoruz" dedi.

Avrupa Konseyi'nin 47 üyesinin katıldığı Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını incelemek için 1-3 Aralık tarihlerinde biraraya geldi. Komite, bir önceki toplantısında Kavala dosyasıyla ilgili bir ara karar alarak Türkiye'den, AİHM'in Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin kararını uygulamasını istemişti.

Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde, Türkiye'de hükümeti ve anayasal düzeni zor ve şiddet yoluyla devirmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla tutuklandı. Aralık 2019'da, Avrupa Mahkemesi, Kavala'nın, "özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal etmek için yeterli delil olmadığına" ve yargılamanın makul sürelerde yapılmadığına hükmederek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, (AİHS) 5/1 ve 5/4 maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi.

Buna ek olarak, Kavala’nın tutuklanmasının ve duruşma öncesi tutukluluğunun, gizli bir amaçla, yani "susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak" amacıyla yapıldığını tespit ederek, AİHS'in en ağır maddelerinden birisi olan 18'inci maddenin ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nin, Kavala’nın şikayetini inceleme süresinin, yeterince hızlı olmadığına da dikkat çekerek hükümetin, Kavala'nın tutukluluğuna son vermek ve derhal salıverilmesini sağlamak için her türlü tedbiri alması gerektiği sonucuna varmıştı.

Ankara'nın gönderdiği bilgiler sonucu etkilemedi

Kavala, 4 Mayıs 2020 tarihinde, Anayasa Mahkemesi'ne ikinci bir başvuruda bulunarak, tutukluluğunu haklı çıkarmak için yeterli delil bulunmadığından ve yetkililerin, AİHM'nin Aralık 2019 kararını uygulamadıklarından şikayetçi olmuştu. Ancak 29 Eylül 2020'de, Anayasa Mahkemesi, Kavala'nın aleyhindeki başka suçlamaların incelenmesine izin vermek için dosyanın değerlendirmesini erteledi.

Bakanlar Komitesi, bu davaya ilişkin önceki iki incelemesinde, mevcut bilgilerin, "başvuranın devam etmekte olan tutukluluğunun AİHS tarafından tespit edilen ihlallerin bir devamı olduğuna dair güçlü bir varsayım ortaya çıkardığına" karar vermişti. Bu haftaki toplantıda Komite, Ankara tarafından bu süre zarfında gönderilen bilgilerin, sonucu etkilemediğini kaydetti.

Kavala'nın, Ekim 2017'den bu yana sürekli olarak özgürlük haklarının ihlal edildiğine dikkat çekilen kararda "Komite, Türk yetkilileri, Anayasa Mahkemesi'nin, başvuranın şikayetine ilişkin incelemesini daha fazla gecikmeye mahal vermeden ve AİHM kararının özüne ve sonuçlarına uygun bir şekilde tamamlamasını sağlamak için ellerinden gelen tüm adımları atmaya çağırır. Başvuranın derhal salıverilmesini sağlamak için yetkilileri bir kez daha güçlü bir şekilde uyarır" denildi.

Bakanlar Komitesi, en geç Mart 2021'de yapılacak AİHM kararlarının icrasına ilişkin bir sonraki toplantısında, davaya ilişkin incelemeye devam etme kararı aldı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG