Erişilebilirlik

Avrupa Konseyi Tatarlar’ın Durumundan Kaygılı


Kırım Tatarları Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov
Kırım Tatarları Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov

Avrupa Konseyi’nin insan haklarından sorumlu yetkilisi Nils Muiznieks, Ukrayna’daki çatışmaların, özellikle de Rusya’nın Mart ayında ilhak ettiği Kırım’daki Tatarların durumunun kendisini son derece endişelendirdiğini bildirdi

Konseyin Strasbourg’daki Parlamenterler Asamblesi toplantısında bir konuşma yapan Muiznieks, Ukrayna’da ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde terörün hüküm sürdüğünü söyledi. Kırım Tatarları’nın ve bölgedeki diğer azınlıkların insan haklarının ihlal edildiğini belirten Muiznieks, basın özgürlüğünün de kısıtlandığını söyledi.

En büyük kaygısının Kırım Tatarları olduğunu ifade eden Avrupa Konseyi’nin insan haklarından sorumlu yetkilisi Nils Muiznieks, trajik bir tarihi geçmişe sahip olan Tatarlar’ın okullarına, işyerlerine, evlerine ve meclislerine yapılan baskınlar nedeniyle güvenliklerinin tehdit altında olduğunu söyledi.

Baskınların amacının “silah ya da yasak yayın” bulmak olduğunu belirten Muiznieks, ancak bu baskınların, tarihinde hiçbir şiddet içermeyen bir azınlık gruba göre orantısız olduğunu ifade etti. Muiznieks, yaklaşan kış ile birlikte evlerinden ve yurtlarından olan halkın durumunun daha da endişe verici olacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi raporundaki rakamlardan da bahseden Avrupa Konseyi insan hakları yetkilisi, 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle yerinden, yurtlarından edilenlerin sayısının Ukrayna’da 368 bin, Ukrayna’nın doğusunda 350 bin ve Kırım’da da 18 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Kiev’deki basın merkezinde bir konuşma yapan Kırım Tatarları Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, kendilerine uygulanan baskıcı politikaların diğer gruplardan ayrı tutulması gerektiğinin altını çizdi, bu politikalara son vermesi yönünde Rusya’ya baskı yapmak amacıyla uygulanan yaptırımlar için Tatarlar’ın durumunun “ayrı bir gerekçe olarak kullanılmasını” istedi.

Tatar halkının içinde bulunduğu zor koşulları da hatırlatan Çubarov, Kırım Tatarları’nın amacının onurlarıyla birlikte dini ve ulusal kimliklerini koruyabilecekleri, kendilerine ait topraklarda yaşamak olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG