Erişilebilirlik

Avrupa Borç Krizinde Slovakya Engeli


Avrupa Borç Krizinde Slovakya Engeli
Avrupa Borç Krizinde Slovakya Engeli

Slovakya’da, Avrupa Mali Kurtarma Fonunun genişletilmesinin reddedilmesi ve Başbakan İveta Radicova hükümetinin devrilmesi bekleniyor.

Ancak parlamentoda oluşturulacak yeni koalisyonun genişletilmiş yardım paketini önümüzdeki günlerde onaylayacağı bildirildi.

Euro’yu kullanan 17 ülkeden 16’sı 596 milyar dolarlık kurtarma fonunu onayladı. Ancak Slovakya’da, Yunanistan gibi işçi ücretlerinin daha yüksek olduğu borçlu ülkeleri kurtarmak için para yardımı yapılmasına güçlü bir muhalefet oluştu.

Muhalefet, Slovakya’nın yardım fonuna 10 milyar dolarlık katkıda bulunmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Başbakan Radicova, yardım paketi için yapılacak oylamanın kendisi için güvenoyu olduğunu söyledi. Ancak merkez-sağ koalisyon hükümetinde yeralan Özgürlük ve Dayanışma Partisi oylamaya katılmayarak yardım paketinin onayını engelleyeceklerini ve başbakanı düşüreceklerini açıkladı.

Başbakan Radicova, paket onaylanmazsa birkaç gün içinde ikinci bir oylamaya gidileceğini ve bu kez sol muhalefet partilerinin desteğiyle gerekli çoğunluğun sağlanacağını söyledi. Radicova, bir başbakan olarak Slovakya’nın Euro bölgesinde tecrit olmasına izin veremeyeceğini belirtti.

Öte yandan Atina’da uluslararası kredi kuruluşları Yunan hükümetinin son tasarruf önlemlerini onayladı. Bu durumda Yunanistan Kasım başında 159 milyar dolarlık yardım paketinin bir dilimini daha alacak ve temerrütten kurtulacak

XS
SM
MD
LG