Erişilebilirlik

'Avrupa ve Avrasya’da Demokrasi Çöküşte'


'Avrupa ve Avrasya’da Demokrasi Çöküşte'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Freedom House, Özgürlük Evi, demokrasinin Avrupa ve Avrasya’da çöküşte olduğunu açıkladı. Yeni raporda ülkelerde yolsuzluğun arttığı, iktidarın kötüye kullanıldığı ve aşırılık yanlısı partilerin birçok ülkeyi dış güçlerin etkisi altında bıraktığı belirtildi. Örgüt ayrıca yıllık raporun son 10 seneki sınıflamasında en düşük notu alan ülke sayısının da ikiye katlandığına dikkati çekti.

Demokrasi Avrupa ve Avrasya’da saldırı altında.

Freedom House gözden geçirdiği 29 ülkenin 12’sinin demokrasi notunu kırdı ve Avrupa ve Avrasya’daki gerilemeden özellikle Rusya’yı sorumlu tuttu.

Sylvana Habdank-Kolaczkowska ‘Geçiş Sürecindeki Ülkeler’ adlı raporun proje direktörü.

Habdank, 2015 yılındaki en büyük değişikliğin, Rusya'nın ülke içinde ve uluslararası alanda saldırganlığının artması olduğunu söylüyor.

Seçim süreçleri ve medya bağımsızlığı gibi faktörlerin de ele alındığı rapor, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının bu iki olguyu da tehdit ettiğini belirtiyor.

Habdank'a göre, Avrasya’daki gerilemenin kaynağı Rusya ve bu özellikle son yıllarda sivil toplumdaki gerilemede gözlemlenebiliyor.

Ancak sivil toplum, yani halkın bir bayrak altında toplanarak hareket etme olasılığı raporda Ukrayna’yı yükseğe taşımış. Ukrayna sıralamada devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yönetimi öncesindeki seviyeye yükselmiş.

Habdank, “Ukrayna’da sivil toplum her zaman son derece canlıydı. Bu konudaki notları Yanukoviç döneminde bile düşmedi. Bu da otoriter liderlerin dikkatini çekti. Çünkü her şeyi doğru yapsanız bile eğer halkı baskı altına alamazsanız onlar hak ettikleri şeyler için mücadele eder.” şeklinde konuşuyor.

Uzman, başka ülkelere müdahalesinin Rusya’nın yalnızca ülke içinde değil, müdahale ettiği ülkelerin de notunu düşürdüğünü söylüyor.

Habdank, Rusya'da rejimin her türlü demokratikleşmeye karşı bu kadar saldırgan olmaması gerektiğini söylüyor.

Rapordaki birçok bölge gerilimli bir dönemden geçiyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de geçenlerde yaşanan iki patlama Ukrayna hükümeti ve Rusya taraftarı ayrılıkçılar arasında süren şiddetin son örneği oldu.

Vladimir Putin recently called for both sides to work together to resolve their differences. But the Freedom House report slams Moscow as the lead agitator in a crisis that has pushed Ukraine to the brink of war.

Vladimir Putin iki tarafa anlaşmazlıkların üstesinden gelme çağrısı yaptı. Ancak Freedom House Rusya’yı krizin başrol oyuncusu olmak ve Ukrayna’yı savaşın eşiğine itmekle suçluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG