Erişilebilirlik

Avrupalı Seçmen AB Karşıtlarına mı Oy Verecek?


22-25 Mayıs tarihleri arasındaki seçimler için yapılan anketler, AB karşıtı partilerin toplam oyların üçte birini alabileceğini ve 751 sandalyeden 200’ünü kazanabileceğini gösteriyor

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri seçimi için geri sayı devam ediyor. Seçimlerin ilk ayağı 22 Mayıs Perşembe günü İngiltere ve Hollanda’da başlayacak ve 25 Mayıs Pazar gününe kadar AB üyesi diğer tüm ülkelerde tamamlanacak. 400 milyondan fazla seçmen önümüzdeki 5 yıl görev alacak olan 751 milletvekilini seçecek.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
Linki indirmek için


AB Komisyon Başkanı'nı halk seçecek

Avrupa Birliği’nin en önemli kurumu olarak tanımlanan Avrupa Parlamentosu tarihinde, ilk kez Avrupa Komisyonu Başkanı da doğrudan seçmenler tarafından seçilecek.

Avrupa seçimleri kapsamında, katılım oranı seçimlerin ilk kez yapıldığı 1979 yılından bu yana sürekli düşüyor. 2009’daki son seçimde katılımın % 43 civarında olduğunu anımsatan uzmanlar, bu kez de benzer bir oran tahmininde bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu’nun Euro krizi kapsamında etkisiz kalmasına paralel, anketler Avrupa genelinde AB karşıtı partilerin toplam oyların üçte birini alabileceğini ve 751 sandalyeden 200’ünü kazanabileceğini gösteriyor. Başta Fransa, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve Doğu Avrupa’daki AB üyesi ülkelerde aşırı sağ, yabancı düşmanı, ırkçı partiler 2009 yılında AB genelinde % 9 oy oranına ulaşmıştı.

Seçim sonucunun merakla beklendiği ülkelerden biri de Almanya. Birliğin en büyük ülkesi ve aynı zamanda en önemli finansörü olan Almanya’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki 96 sandalyesi için 25 partiden 1.053 aday yarışacak. Almanya’da toplam 61 milyon kişinin oy hakkı var. Seçimler geçen sonbaharda yapılan genel seçim sonrasında Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat SPD tarafından oluşturulan ‘Büyük Koalisyon’ için ilk nabız yoklaması olarak da değerlendiriyor. Bu kez Almanya’da şimdiye kadar seçimlerde şansı olmayan birçok küçük partinin Avrupa Parlamentosu'na girmesi bekleniyor.

Barajın kalkması hangi partiye yarayacak?

Anayasa Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülke genelinde %3 barajını yasalara aykırı bulmuştu. Uzmanlar yeni uygulama ile %1’lik bir oranın bile bazı bölgelerde milletvekili seçilmeye yeterli olacağını hatırlatırken, aşırı sağ hareket Pro NRW ve Euro karşıtı AfD’nin oy oranlarındaki tahmini artış endişelendiriyor. Yabancı karşıtı görüşleri ‘yeni muhafazakârlık’ gibi sunarak destek arayan ‘Almanya için Alternatif’ AfD adlı partinin oy oranının %7’yi bulabileceğinden yola çıkılıyor. AfD Euro’dan çıkıp eski ulusal para birimi Mark’a geri dönmeyi de vaat ediyor.

AB seçimlerinde sekiz Türk asıllı aday var

Öte yandan AP seçimlerinde Almanya’da Türkiye kökenli sekiz aday çeşitli partilerden aday gösterildi. AP’nin şu anki üyeleri arasında bulunan Sosyal Demokrat SPD’den İsmail Ertuğ’un yeniden seçilme şansı çok yüksek olarak değerlendiriliyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG