Erişilebilirlik

Avrupalı Liderler 2013’ten Kaygılı


Avrupalı Liderler 2013’ten Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Linki indirmek için

Ekonomik sorunların kötüleşmesinden korkan liderler iyimser tahminlerden kaçındı, 2013 için temkinli beklentiler açıkladı

Bazı Avrupalı liderler yıl sonu konuşmalarında ekonomik sorunların 2013’de devam edeceği uyarısında bulundu. Uzmanlar liderlerin iyimser bir tonda konuşmaktan kaçınmakta haklı oldukları görüşünde. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Henry Ridgwell’in haberi.

2012 Avrupa için zor bir yıl oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel yıl sonu değerlendirmesinde iyimserlikten kaçınırken yeni yılın daha da zor geçeceği uyarısında bulundu.

“Yaptığımız reformlar etkisini göstermeye başladı. Yine de sabırlı olmaya devam etmeliyiz. Kriz henüz aşılmış değil.”

Merkel’in konuşması, yılbaşı kutlamalarına soğuk duş etkisi yaptı. Ama London School of Economics’de görevli Spiros Economides Alman başbakanının ihtiyatlı konuşmakta haklı olduğunu söylüyor.

“Almanya 10 ay sonra seçime gidecek. Seçim dönemi bitmeden köklü önlemler alınması beklenemez. Angela Merkel yine kazanırsa Avrupa kurumlarında büyük değişiklik gerekli diyen biraz daha atak bir Almanya görebilirsiniz.”

Euro para sistemine üye olmamakla birlikte İngiltere de Avrupa’da değişiklik için çaba gösteriyor. Başbakan David Cameron’un partisinden bazı milletvekilleri İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını istiyor. Cameron yıl sonu konuşmasında ihtiyatlı bir ifade kullandı.

“İngiltere küresel yarışta başarılı olmak zorunda. Çin, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerle yarışıyoruz. Bu, gelecekte yeni işler ve fırsatlar yaratmak için yapılan bir yarış. Bu nedenle bize borçlarınızı azaltma hızınızı yavaşlatın dendiğinde hayır diyoruz.”

Borçlar İspanya ekonomisine yük olmaya devam ediyor. Devlet tarafından kurtarılan ülkenin en büyük bankası Bankia, şimdi Avrupa Birliği’nden destek alıyor. Ama banka 350 bin tasarruf sahibi ve emeklinin yatırımlarını sıfıra indirdi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkesinin 2012’de hiç olmazsa mali açıdan ayakta kalabildiğini söyledi.

“Kurtarma paketi almamak yılın en en büyük başarısı mı? Hayır. Bence en önemlisi yön değiştirmek, ekonominin gidişini düzeltmek oldu.”

Re-Define adlı ekonomik araştırma grubu uzmanı Sony Kapur, bu tür konuşmaları fazla iyimser buluyor.

“Büyüme şansı hiç bir zaman bu kadar kötü görünmedi. İşsizlik rekor düzeyde. Ve artan ekonomik sorunlarla baş edebilecek siyasi alan ve siyasi sermaye giderek azalıyor.”

Siyasi cephede Avrupa, eski siyasi yüzlerin dönüşüne hazırlanıyor. 2011 yılında borç krizi nedeniyle istifaya zorlanan İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, Şubat seçimlerinde yeniden aday oluyor. Berlusconi, şimdiki başbakan Mario Monti’ye karşı mücadele verecek.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG