Erişilebilirlik

Avustralya’dan arama motorlarına yapay zekayla üretilen çocuk istismarı içeriklerini engelleme zorunluluğu


Google arama motoru
Google arama motoru

Avustralya’nın internet düzenleyici kurumu bugün, ülkede Google ve Bing gibi arama motorlarının, yapay zeka ile oluşturulan ve çocukların cinsel istismar edildiği içeriklerin paylaşılmasını önlemek için adımlar atmasını sağlayacağını duyurdu.

Avustralya’nın Sanal Güvenlikten Sorumlu Komiseri Julie Inman Grant, hükümetin talebi üzerine endüstri devlerinın yeni bir yönetmelik hazırladığını açıkladı.

Bu yönetmeliğe göre, arama motorlarının çocukların cinsel istismar edildiği içerikleri arama sonuçları arasında gösterilmemesini sağlaması gerekecek.

Yönetmelik ayrıca, arama motorlarındaki yapay zeka işlevlerinin içeriğin başka sentetik versiyonlarını üretmemesini gerektirecek. Sentetik içerikler, deepfake olarak da biliniyor.

Inman Grant, "Üretken yapay zekanın kullanımı o kadar hızla arttı ki, bence bu, tüm dünyayı bir dereceye kadar hazırlıksız yakaladı" dedi.

Yönetmelik, internet platformları üzerine düzenleyici ve yasal ortamın, otomatik olarak gerçekçi içerik üreten ürünlerin patlamasıyla nasıl yeniden şekillendiğine dair bir örnek sunuyor.

Inman Grant, Alphabet şirketi çatısı altındaki Google ve Microsoft’a ait olan Bing arama motorları tarafından hazırlanan daha önceki bir yönetmeliğin yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği kapsamadığını söyledi.

Bu nedenle Imman Grant, teknoloji şirketlerinden yönetmeliğe tekrar bakmalarını istedi.

Inman Grant, "Sektördeki en büyük oyuncular, üretken yapay zekayı arama işlevlerine entegre edeceklerini duyurduklarında elimizde artık amaca uygun olmayan bir taslak yönetmelik vardı. Sektörden bir kez daha yönetmelik hazırlamasını istedik" dedi.

Google ve Microsoft'un üyesi olduğu Avustralyalı Digital Industry Group Inc kuruluşunun sözcüsü, düzenleyicinin yönetmeliğin yeni halini onaylamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sözcü, "Üretken yapay zeka ile ilgili son gelişmeleri yansıtmak, endüstri için en iyi uygulamaları yönetmeliğe geçirmek ve kullanıcılara daha fazla koruma sağlamak için çok çalıştık" dedi.

Bu yılın başlarında düzenleyici kurum, sosyal medya, akıllı telefon uygulamaları ve ekipman sağlayıcıları gibi diğer birçok internet hizmeti için de güvenlik yönetmeliklerini açıklamıştı. Bu yönetmelikler, 2023'ün sonlarında yürürlüğe girecek.

Düzenleyici, dünya genelinde gizlilik savunucularının tepkisiyle karşı karşıya kalan internet depolama ve özel mesajlaşma hizmetlerine ilişkin güvenlik yönetmeliklerini geliştirmeye devam ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG