Erişilebilirlik

Avusturya'da Peçe Yasağı


Avusturya’da yüzü örtmeyi yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesiyle polis, Müslüman kadınları peçelerini açmaya zorluyor.

Pazar gününden itibaren kayak pisti dışında kar maskesi takmak, hastane dışında ameliyat maskesi takmak ve toplum içinde parti maskesiyle gezmek yasaklandı.

Fransa ve Belçika’dakine benzeyen yasa, Arap turistler için de geçerli. Arap turistlerin çoğu Avusturya Alpleri’ne tatil yapmaya gidiyor.

Yasayı kınayan Müslüman gruplar, Avusturyalı Müslümanlar’ın çok küçük bir kısmının tüm yüzü örten peçeler kullandığını belirtiyor.

Burka yasağını protesto eden Krina Dala, “Kadınların istedikleri gibi giyinme özgürlükleri olmalı. Bu özgürlüğe sahip olmayan ve zorlanan çok sayıda kadın var. Ancak ben hala bunun çözüm olamayacağını düşünüyorum. Her şeyden önce bizler kadınları güçlendirmeliyiz, ellerinden giyinme özgürlüklerini almamalıyız” diye konuşuyor.

Avrupa’ya 2015’te giden göçmenlerle sığınmacıların varlığına rağmen Avusturya’da tamamen örtünmek nadir bir durum. Ancak yüzünü tamamen örten az sayıda kişi sağcıların ve bazı siyasi partilerin hedefi haline geliyor.

Yasayı çiğneyenler 180 dolara kadar ceza ödeyecek. Kadınların yüzlerini açmakta direnmeleri halinde polisin şiddet kullanma yetkisi var.

Hükümete göre, yüzün saçın başlangıcından çeneye kadar açık olması gerektiğini söyleyen yasa, Avusturya’nın ulusal değerlerini korumayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG