Erişilebilirlik

AYM HDP'nin Hazine Yardımını Bloke Ediyor


Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması talep edilen dava kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partinin Hazine yardımının tedbiren bloke edilmesi talebini onayladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi doğrultusunda HDP'nin Hazine yardımı gelirini barındıran banka hesaplarının bloke edilmesi yönünde karar aldı.

HDP'nin seçim yılında bulunulduğu için böyle bir karar alınmaması yönündeki dünkü yazılı başvurusuna rağmen AYM bu kararı bugünkü toplantısında sekiz kabul oyuna karşılık yedi ret oyu ile aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde ara karar ile ilgili yapılan açıklamada, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Halkların Demokratik Partisinin temelli kapatılmasına karar verilmesi talebiyle açtığı davada, davalı Partiye ödenen ya da ödenecek Devlet yardımının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulması talebi Anayasa Mahkemesinin 5/1/2023 tarihli toplantısında incelenerek davalı Partiye ödenen Devlet yardımının bulunduğu banka hesabına 2023 yılında ödenen veya ödenecek Devlet yardımı yönünden tedbiren bloke konulmasına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin dilekçe ve eklerinin davalı Partiye tebliğ edilerek savunma için 30 (otuz) gün süre verilmesine ve savunmanın alınmasından sonra tedbir talebinin yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir” denildi.

Başsavcı Şahin, HDP aleyhine başvuruyu iktidar ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bu yöndeki açıklamalarının ardından yapmıştı.

Karar kamuoyuna yansıyınca HDP Genel Merkezi, sosyal medyada “Gasp var” etiketini oluşturarak, “Hazine yardımı, kimsenin lütfu değil, 6,5 milyondan fazla yurttaşın iradesiyle partimize teslim edilen bir haktır. Böyle ucuz hesaplarla seçim kazanacağını düşünecek kadar aciz olanlar son çırpınışlarını yaşıyor. Kazanan, iradesine sahip çıkan halklarımız olacak” açıklaması yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, “Gasp var” etiketiyle “Anayasa Mahkemesi, kapatma davası sürerken aldığı kararla Anayasa’yı açıkça çiğnemiş, kendi varlık sebebine aykırı davranmıştır. Bu karar, demokratik siyasete darbedir, hak gaspıdır. Milyonların iradesi ve desteğiyle bunu da boşa çıkaracağız, mutlaka kazanacağız” tepkisini gösterdi.

Günay: AYM, iktidarın seçim kampanyasının aleti olmuştur

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ise, “AYM bugün evrensel hukuk ilkelerinden yoksun, bütünüyle siyasi ve utanç verici bir karara imza atmıştır. Demokratik siyasete bugün bir darbe daha vurulmuştur. Bugün AYM, iktidarın seçim kampanyasının aleti olmuştur” dedi.

HDP'nin Hazine Yardımının Bloke Edilmesi Kararı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Günay, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, AYM’deki kapatma davası sürecine ilişkin her gelişmede olduğu üzere bugünkü kararı da ve sürece ilişkin tüm detayları hükümete yakın medya kuruluşlarından öğrendiklerini ifade etti.

Günay, “Son siyasi operasyonlar, dayatmalar ve baskılarla bugün Anayasa Mahkemesi’nin HDP aleyhine karar aldığını söyleyen Günay, “Anayasa Mahkemesi’nin tarihine şimdiden kara bir leke olarak geçen bu karar, halkın iktidara olan öfkesini bilemiş, inancını ve kararlılığı daha fazla büyütmüştür. Kimsenin kuşkusu olmasın; bugünün sonunda kazanan bizler olacağız, bugünün sonunda kazanan Türkiye halkları olacaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın parti hesabımıza bloke konulmasına ilişkin daha önce yaptığı başvuruyu daha önce iki kez reddeden AYM, bu sefer siyasi baskılara dayanamamış, mahkeme tarihine bir utanç tablosu eklemiş ve Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin hesaplarına bloke konulmasına karar vermiştir. Bunu yine basından öğreniyoruz, henüz bize tebliğ edilmiş bir karar yok” diye konuştu.

“AYM’nin uymak zorunda olduğu usül esasları da ayaklar altına alınmıştır. Bu karar meşrutiyetten yoksundur, hiçbir izahı yoktur. Türkiye halkları nezdinde mahkum edilmiştir, kabul edilemez bir karardır” diyen Günay, kapatma davası açısından nihai kararı adeta bugün açıklayan bir karar alındığını kaydetti.

Günay, “Bu karar ihsası reyi bile aşan, nihai karara giden yoldaki bir karardır. Usul esasları ayaklar altına alınmış, usul atlanmış ve nihai olarak verilmesi gereken bir karar bugün bir kez daha açıklanmıştır. Partimize açılan kapatma davası, 2021 yılında AKP iktidarının küçük ortağı MHP kongresinden bir gün önce kendilerine kongre hediyesi olarak açıklanmıştı. İktidarın demokrasi düşmanlığı olarak tarihteki yerini almıştır. Şimdi birkaç ay sonra sonuçlanması beklenen bir davaya ilişkin verilen bu karar, AYM’nin kendi anayasal varlığını yok sayan, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir siyasi karar olarak tarihe geçmiştir” ifadesini kullandı.

Günay “alternatif var” mesajını da verdi

HDP Parti Sözcüsü Günay, AYM’nin olası kapatma kararı alması durumunda nasıl hareket edeceklerine ilişkin soruyu da yanıtladı. Günay, “Bu nihai karar da iktidarın darbeci, baskıcı, Kürt halkının ve Türkiye halklarının iradesini gasp eden bir seçim kampanyasıdır. Bu kampanyaya alet olduğunu gösterdi. Bizim geçmişten gelen mücadele geleneğimiz, direniş geleneğimiz var. HDP’nin kendisi 10 yıllık bir parti olabilir ama geleneği 40 yıldır bu topraklarda mücadele yürütüyor. Çok büyük bedeller ödeyerek, direnişler göstererek, emekler vererek bugüne geldi. Bundan sonra da bunun için mücadele edecektir. Mutlaka büyük kazanacaktır. Türkiye halkları bir bütün olarak kazanacaktır. Faşizme kaybettireceğiz” şeklinde konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG