Erişilebilirlik

HDP'nin Kapatma Davası Seçimden Önce Görüşülecek


Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davasının seçimden sonraya ertelenmesi talebini oybirliği ile reddetti.

Yüksek mahkeme, tedbire ilişkin savunmanın yapılması için 15 gün ek süre verilmesine karar verirken, HDP’nin esas hakkında yapacağı günü de belirledi.

Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in temelli kapatılma talebiyle ilgili HDP, 14 Mart Salı günü esasa ilişkin savunmasını yapacak.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 3 Ocak’ta partinin kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak davanın reddedilmesini, reddedilmiyorsa seçim sonuna ertelenmesini talep etmişti.

Bahçeli: “HDP kapatılmalıdır, Anayasa Mahkemesi'nin zamana oynama teşebbüsü terörün değirmenine su taşımaktır”

Anayasa Mahkemesi’nin HDP’nin erteleme talebini görüşmeyi gündeme almasına önceki günkü TBMM Grup Toplantısı’nda sert tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek mahkemeye bir an önce kapatılması gerektiğini söylemişti.

Bahçeli, “Bu neyin görüşmesi, neyin arayışı, neyin hazırlığıdır? Anayasa Mahkemesi şehitlerimizin dökülen kanlarını da seçim sonrasına bırakmayı görüşecek midir? HDP kapatılmalıdır, hem de vakit kaybetmeksizin bu bölücü ve terör yatağı kurutulmalı, hukuken defteri dürülmeli, kapısına kilit asılmalıdır. HDP'nin isteğiyle Anayasa Mahkemesi'nin davayı sulandırması doğru değildir. Dağda beli kırılan bölücü terör örgütünün, mahkeme kapılarında tedavi edilme ayıp ve arayışından kesinkes vazgeçilmelidir. HDP'yi sözde serhildanların sonucu görenlerin zelil itirafları ortadayken, Anayasa Mahkemesi'nin zamana oynama teşebbüsü terörün değirmenine su taşımaktır” demişti.

Sancar: “İktidarın küçük ortağı AYM’yi tehdit ediyor, bu iktidarın politikasıdır”

Kapatılma davasını hukuksuz bulan HDP’nin eş başkanı Mithat Sancar, yine Salı günü Bahçeli’den birkaç saat sonra yaptığı konuşmada MHP liderinin Anayasa Mahkemesi’ni tehdit etmekle suçlarken muhalefet partilerini de bu duruma ses çıkarma çağrısında bulunmuştu.

Sancar, “ Bugün iktidarın küçük ortağı buradan esti gürledi yine. AYM’ye talimatlar gönderiyor. Bırakın talimatları, AYM’yi tehdit ediyor, açık ve net bir şekilde şantaj yapıyor. Seçimlerin adil ve demokratik geçebilmesi için bizim hakkımızdaki kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesini istedik. AYM’yi tehdit ediyor, diyor ki, ‘eğer bu kararı derhal HDP aleyhine almazsanız hainsiniz.’ Bu sadece MHP’nin söylemi olarak anlaşılmamalıdır. Bu iktidarın politikasıdır. Bu rejimin politikasıdır. Muhalefet partilerine de sesleniyoruz, bu kadar açık anayasa ihlalleri bu zorbalık ve tehdit politikası karşısında sessiz kalamazsınız. Sessiz kaldığınız her zorbalığın pratiği eninde sonunda ülkeye egemen kılınmak istenen sistemin bir aynasıdır” demişti.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG