Erişilebilirlik

Azalan İşsizlik Faiz Artışını Tetikler mi?


Amerikalı yetkililer, Ekim ayında istihdam rakamlarının yükseldiğini ve üç aylık kötü performanstan sonra tarım dışı istihdamın 271 bin arttığını açıkladı.

Yetkililer aynı zamanda işsizlik oranının %5’e gerilediğini de belirtti. Bu açıklanan rakam son 7 yılın en düşük oranı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika yavaşlamış olan imalat sektörü toparlanırken, hizmetler gibi pek çok sektörde güçlü istihdam artışı gösterdi.

Analistler geçen ay daha düşük bir performans öngörürken, Ekim ayında görülen güçlü istihdam artışı Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz yükseltme kararı almasını kolaylaştırabilir.

FED yetkilileri istihdam artışı, işsizlik rakamları ve diğer finansal verileri inceleyerek, yıllardır rekor düşük seviyelerde tutulan faiz rakamlarını ne zaman arttıracaklarına karar vermeye çalıyor.

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen bu hafta ekonominin genel olarak sağlıklı ilerlediğini ve Aralık ayında faiz artırımı yapılmasının çok büyük bir olasılık olduğunu açıkladı. Faiz artırımı daha yüksek ticari ve tüketici borçlanma maliyetlerine yol açabilir ancak aynı zamanda enflasyonun hızlı artma olasılığını düşürebilir.

FED, faiz artırımını aylar önce yapmayı planlıyordu ancak istihdam artış rakamlarının istenilen seviyelere ulaşamaması bu planları erteletti. İstihdam artış rakamları 2015’in ilk aylarında 200 bin iken, son birkaç ay bu rakam ortalama 167 bin civarındaydı. Bu ertelemenin ardında Amerika’da imalat hızının düşmüş olması ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin ekonomisinin yavaşladığı haberleri sonrasında uluslararası piyasaların da çalkantılı olması geliyor.

Yine de Amerikan ekonomisi büyüdü. İşsizlik rakamları, her ay yüzbinlerce kişinin işten çıkarıldığı 2009 yılındaki %10,1 olan en kötü seviyesinden, %5’lere düştü. 2009 yılında yaşanan resesyon sırasında milyonlarca Amerikalı borçlarını ödeyemedikleri için evlerini kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG