Erişilebilirlik

Başkan Obama Malezya’da


Başkan Barack Obama başkent Kuala Lumpur’da Malezya Kralı Abdülhalim tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Kral Abdülhalim, bir buçuk ay önce kaybolan Malezya yolcu uçağını arama çalışmalarında verdiği destekten dolayı Amerika’ya teşekkür etti. Amerika’ya ayrıca ekonomik ilişkilerden dolayı da teşekkür eden Malezya kralı, bu işbirliğinin ülkesini gelişmiş ülkeler düzeyine yükselteceğini açıkladı.

Obama ayrıca Amerika’nın Asya ülkeleriyle planladığı Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) adlı ticaret anlaşmasıyla ilgili Malezya Başbakanı Necip Rezzak’ın kaygılarını gidermeye çalışacak. Çin’le yakın ticari ilişkilere sahip olan Malezya, TPP anlaşmasının bazı bölümlerine itiraz ediyor.

Başkan Obama, Pazartesi Asya ziyaretinin son durağı olan Filipinler’e geçecek. Ziyaret Amerika’nın Asyalı müttefikleriyle bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.

Obama 2009’da başkanlığa gelmesinden bu yana Asya ülkelerine beşinci ziyaretini düzenliyor. Obama yönetimi, Asya-Pasifik bölgesini genişletilmiş ekonomik, diplomatik ve askeri öncelik sahası haline getirmeyi amaçlıyor.

Kuzey Kore’ye uyarı

Başkan Barack Obama, bir önceki durak Güney Kore’de konuşlu Amerikan askerlerine konuşma yaptı. Başkan, Amerika’nın “müttefiklerini ve yaşam tarzını korumak için askeri gücünü kullanmaktan çekinmeyeceği” mesajını verdi. Obama’nın konuşması, Kuzey Kore’nin dördüncü nükleer deneme yapacağı tehdidini izliyor.

Obama, saldırı tehdidi altındaki Güney Kore’nin güvenliğine verdikleri önemi vurguladı, nükleer silah sahibi olmaya çalışan Kuzey Kore’nin ise kendini uluslararası alanda tecrit ettiğini savundu. Obama, “Her ülke tehdit edebilir. Her ülke ordusunu harekete geçirir. Her ülke füzelerini gösterebilir. Ama bu sizi güçlü yapmaz. Bu hareketler ne güvenlik, ne fırsat ne de saygı kazandırır” diye konuştu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, Pyongyang’ın yeni bir nükleer deneme yapmasının, bu ülkeyi daha da yalnızlaştıracağına dikkati çekti.

Obama Güney Kore’den önce de Japonya’ya uğramıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG