Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Almanya'da


Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan'la Düsseldorf'taki konuşmasında
Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan'la Düsseldorf'taki konuşmasında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün planlanan görüşmesinden önce Almanya’daki Türklerle bir araya geldi. Düsseldorf kentinde vatandaşlara hitap eden Erdoğan yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye devletinin güvencesi altında olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’yı ziyaretinin amacı, Alman Başbakanı Angela Merkel’le birlikte Türkiye’nin konuk ülke olduğu CeBIT Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı’nın açılışını katılmak. Hannover kentinde düzenlenecek fuar öncesinde Erdoğan Düsseldorf'da 12 bine yakın Avrupalı Türk'e seslendi. Konuşmasının başında, Pazar günü hayatını yitiren Necmettin Erbakan'ın ölümünden ötürü duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin çok değerli bir siyasetçiyi ve bilim adamını yitirdiğini söyledi. Konuşmasının büyük bölümünü başta Almanya olmak üzere yurtdışında yaşayan Türklerin konumuna ayıran başbakan, kendi hükümeti döneminde Türkiye’nin dünyada gündemi belirleyen ve çok güçlü ülkelerinden biri olduğunu, nerede olurlarsa olsun vatandaşlarının sorunlarıyla ilgilendiğini söyledi. Özellikle Almanya’da yaşayan Türklerin topluma uyum göstermeleri gerektiğini savunan Erdoğan, Türklerin buna rağmen kültürlerine bağlı kalmalarını istedi ve asimilasyona karşı olduğunu tekrarladı. Almanya’daki Türk düşmanlığını kaygıyla izlediğini belirten başbakan, Alman yetkililerin Türklerin mal ve can varlığını koruması gerektiğini savundu. Erdoğan, 2007 yılında Köln’de yaklaşık 20 bin Türk’e seslenmiş, Almanya’nın uyum politikalarını eleştiren ‘Asimilasyon bir insanlık suçudur, kimse Türkleri asimile edemez’ sözleri ülkede büyük tartışmalara neden olmuştu. Yaklaşan genel seçimler öncesinde 1 milyon 300 bin civarında seçmenin yaşadığı Almanya'daki konuşmanın miting havasında geçmesi dikkati çekerken, Erdoğan yurtdışında yaşayan Türklerin büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda oy kullanmaları için gerekli yasal düzenlemelerin tamamlandığını söyledi. Yüksek Seçim Kurulu ise genel seçimlerde yurt dışında oy kullanmasına teknik alt yapı yetersizliğini gerekçe göstererek izin vermemişti. Başbakanın vatandaşlarla buluşmasını organize eden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, Erdoğan’ın konuşmasında Türklerin uyumu konusunda çok önemli mesajlar verdiğini söyledi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın Almanya ziyareti Alman siyasetinde yeniden Türkiye’nin AB üyeliğinin tartışılmasına yol açtı. Hükümetteki Hristiyan Birlik Partilerinin Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Türkiye'de dini özgürlükler garanti altına alınmadığı sürece AB ile devam eden üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istedi. Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder ise, Başbakan Merkel’in Türkiye politikalarını eleştirerek, Almanya’nın, kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak aslında Türkiye'nin AB'ye alınması konusunda avukatlık yapması gerektiğini savundu.

Erdoğan bugünü Hannover kentinde geçirecek. Daha sonra Angela Merkel’le birlikte dünyanın en büyük bilişim ve iletişim teknolojileri fuarı olan CeBİT’in açılışına katılacak. Merkel-Erdoğan buluşmasında ekonomik ilişkililerin yanısıra, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve Kıbrıs konusunun da ele alınması öngörülüyor. Almanya ziyaretini yarıda keserek Salı günü Necmettin Erbakan’ın cenazesine katılmak için Türkiye’ye geri dönecek olan Başbakan Erdoğan, ardından Brüksel'e geçecek ve burada AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile buluşacak.

XS
SM
MD
LG