Erişilebilirlik

Başbuğ'un Tutuklanmasının Almanya'daki Yankıları


Handelsblaatt, Sueddeutsche Zeitung ve Bild gazetelerinin tutuklamayla ilgili haberleri
Handelsblaatt, Sueddeutsche Zeitung ve Bild gazetelerinin tutuklamayla ilgili haberleri

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasına Alman basını çok geniş yer verdi

Almanya’da, aldığı emlak kredisi ile ilgili haberlerin yapılmasını engellemeye çalıştığı ortaya çıkan Cumhurbaşkanı Christian Wulff günlerdir basın ve kamuoyunun gündemini belirliyor. Buna rağmen Başbuğ’un tutuklanmasını ajanslar acil haber olarak duyururken, gazete ve diğer basın kuruluşlarının internet sayfalarında konu Wulff ile ilgili son gelişmelerden sonra ikini sırada yer aldı. Haberlerde, hükümete karşı darbe planlamakla suçlanan eski Genelkurmay Başkanı’nın Ergenekon davasından tutuklanan en yüksek rütbeli subay olduğu ve tutuklama sonrasında Adalet ve Kalkınma partisi hükümeti ile ordu arasındaki gerginliğin artabileceğine vurgu yapıldı.

Nitekim Handelsblatt gazetesi ‘Paşaların şansızlığı’ başlıklı haberinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 88 yıllık tarihinde devletle ordunun ilk kez böylesine karşı karşıya kaldığını ve bu rütbede bir askerin tutuklanmasının bundan daha birkaç yıl öncesine kadar imkânsız olduğunu yazıyor.

Bu arada Türkiye ile ilgili bir diğer konu da Alman basınında ve siyasetinde yer bulmaya devam ediyor. Uludere’de 35 sivilin öldürülmesi olayından sonra bölgeye giden ve yerinde incelemeler yapan Sol Parti’den bir delegasyon Almanya’ya geri döndü. Yaptıkları incelemeler sonunda Uludere’deki olayın planlı bir şekilde düzenlendiğine emin olduklarını duyuran delegasyon sözcüsü Sol Parti Hamburg milletvekili Cansu Özdemir, Sol Parti olarak, Barış ve Demokrasi Parti'sinin Uludere ile ilgili Birleşmiş Milletler, Cenevre İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru planlarını destekleyeceklerini açıkladı. Geçen günlerde de bir grup Alman siyasetçi ve insan hakları savunucusu, Uludure’deki olayın ardından Federal Alman hükümetine ve Başbakan Merkel’e bir çağrı yaparak, olayda Alman silahlarının kullanılıp kullanılmadığının araştırılmasını istemiş ve Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep etmişti. Bunun üzerine Federal Parlamento üyesi Sol Partili milletvekilleri Alman silahların akıbetinin araştırılması konusunda soru önergesi verdi.

Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI'nin verilerine göre, dünyada en çok silah satan ülkeler sıralamasında üçüncü olan Almanya’nın silah ihracatında Türkiye ilk sırada yer alıyor.


XS
SM
MD
LG