Erişilebilirlik

Ukrayna Güçleri Bahmut'ta Direniyor


Bahmut
Bahmut

Ukrayna güçleri bugün ülkenin doğusunda harabeye dönen Bahmut kentindeki mevzilerini korurken, Moskova, güvenlik güçlerinin sınırötesi bir baskında rehineler alan Ukraynalı sabotajcılarla savaştığını açıkladı.

Rusya Federal Güvenlik Dairesi (FSB), Ukrayna sınırının hemen kuzeyindeki Bryansk eyaletinde durumun artık "kontrol altında" olduğunu bildirdi. Daha önce Moskova, silahlı Ukraynalılar’ın sınırı geçtiklerini, bir arabaya ateş açtıklarını, bir kişiyi öldürüp bir çocuğu yaraladıklarını ve rehineleri bir dükkanda tuttuklarını açıklamıştı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, televizyonda yaptığı kısa konuşmada, saldırganların, içinde sivillerin olduğunu bildikleri halde araca kasten ateş açtıklarını söyledi.

"Hiçbir şey başaramayacaklar. Onları ezeceğiz" diyen Putin, Rusya'nın "teröristler ve neo-Nazilerle" savaştığını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin bir yardımcısı, Moskova tarafından yanlış haberler yayılarak provokasyon yapıldığını savundu ancak aynı zamanda bazı olayların partizanlar tarafından gerçekleştirildiğini ima etti.

Ukrayna'nın kontrolundaki Çesiv Yar kasabasında, Bahmut'un batısındaki ön hatların yakınında devam eden topçu ateşinin gümbürtüleri duyuldu.

Yakındaki kasaba ve köylerde, yol kenarına 20-40 metre aralıklarla yeni hendekler kazılmış durumda. Bu, Ukrayna kuvvetlerinin kentin batısındaki savunma mevzilerini güçlendirdiğinin açık bir işareti.

Bölge sakinleri ellerinde eşyalarıyla bölgeden ayrıldı.

47 yaşındaki Svitalana, "Sonuna kadar kaldık. Kalmak istedik. Ama nasıl kalabiliriz? Komşumuzun dairesi yıkıldı. Gitme zamanı geldi" dedi.

Rusya'nın Wagner özel ordusunun başında bulunan Yevgeni Prigojin, Bahmut kent merkezi yakınlarında çekildiğini söylediği çok katlı harap bir binanın tepesinde Wagner bayrağı ve müzik enstrümanları sallayan kişilerin videosunu yayınladı. Reuters, konumu doğrulayamadı.

Blinken: "Washington Ukrayna'yı gerektiği kadar destekleyecek"

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ayaküstü kısa bir görüşme yaparak Washington'un Ukrayna'yı gerektiği kadar destekleyeceğini söylediğini dile getirdi.

Blinken, "Maalesef bu toplantı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sebepsiz ve haksız savaşı, sivil hedeflere yönelik kasıtlı imha kampanyası ve BM Şartı'nın temel ilkelerine saldırısıyla yine gölgelendi" dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, gazetecilere, kolluk kuvvetlerinin baskından kimin sorumlu olduğunu belirleyeceğini ve Putin'in güvenlik şefleri tarafından durum hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Öta yandan İngiliz askeri istihbaratı da dün, Rusya'nın, Ukrayna'nın kuzeyinde yer alan ve başkent Kiev'e diğer fırlatma noktalarından daha yakın olan Bryansk bölgesinden Ukrayna'ya drone saldırıları düzenlediğini söyledi.

Rusya daha önce de Ukraynalı sabotajcıları Bryansk'a sızmakla suçlamıştı. Aralık ayında FSB, dört kişilik bir Ukraynalı "sabotaj grubunun" bölgeye girmeye çalışırken "tasfiye edildiğini" açıklamıştı.

Vladimir Putin bu hafta FSB'ye, Ukrayna ve Batı'dan yayılan casusluk ve kendi deyimiyle terör tehditlerine karşı savunmasını arttırması gerektiğini söyledi.

Putin, "Göreviniz, sabotaj gruplarının önüne bir engel koymak, Rusya'ya yasadışı yollardan silah ve mühimmat taşıma girişimlerini durdurmaktır" dedi.

Bahmut’ta son durum

Ordular sokak sokak savaşırken, savaştan önce 70 bin sivil nüfusu olan Bahmut, birkaç bin kişinin yaşamaya devam ettiği, harap olmuş boş bir kente döndü.

Geçen yıl çağrılan yüzbinlerce yedek asker ve Wagner tarafından hapishaneden alınan binlerce hükümlüyle desteklenen Rus birlikleri, kentin önünü kesmek için kuzeye ve güneye ilerliyor.

2022'nin ikinci yarısında toprak kaybeden Moskova, Bahmut'u almanın, çevredeki Donbas bölgesinin geri kalanını ele geçirme yolunda bir adım olacağını söylüyor. Kiev, kentin sınırlı bir stratejik değere sahip olduğunu ancak savaşın en kanlı muharebesi haline gelen bu alanda Rusya'nın işgal gücünü tükettiğini söylüyor.

Ukraynalı milletvekili Serhiy Rahmanin dün geç saatlerde "Er ya da geç, muhtemelen Bahmut'tan ayrılmak zorunda kalacağız. Ne pahasına olursa olsun onu tutmanın bir anlamı yok. Amaç, mümkün olduğu kadar çok Rus zayiatı vermekti" dedi.

Sınırötesi baskın

Rusya'nın Bryansk eyaletindeki sınıra yakın Lubeçanye köyüne yapılan baskın, Moskova'nın Kiev'in kendi topraklarının iç kısımlarındaki hedeflere insansız hava araçlarıyla saldırdığını açıklamasından günler sonra gerçekleşti.

İnternette dolaşan videolarda, kendilerine "Rus Gönüllü Birliği" adını veren silahlı kişiler, "kanlı Putinci ve Kremlin rejimiyle" savaşmak için sınırı geçtiklerini söylediler. Reuters, kaydın gerçekliğini doğrulayamadı.

Zelenski’nin yardımcısı Mikhailo Podolyak, olayla ilgili Rus haberlerini "klasik bir kasıtlı provokasyon" olarak nitelendirdi. Podolyak, "Moskova, başka bir ülkeye yönelik saldırıyı ve savaşla geçen yılın ardından artan yoksulluğu haklı çıkarmak için halkını korkutmak istiyor" diye tweet attı.

Ancak bunun Rus partizanlar tarafından düzenlenmekte olan bir saldırı olduğunu da ima eden Podolyak, "Partizanlarınızdan korkun" diye yazdı.

Rus füzeleri gece boyunca güneydeki Zaporijya kentinde beş katlı bir apartman bloğunu vurdu ve binanın ortasındaki üst katlar çöktü.

Uluslararası bir savaş suçları müfettişleri ekibi bugün, Rus devletinin geçen yıl Ukrayna güçleri tarafından yeniden ele geçirilen Herson'daki sekiz aylık işgali sırasında en az 20 işkence odasından oluşan bir ağı finanse ettiğini ve işlettiğini söyledi.

Ekip, Rusya'nın amacının "Ukraynalı sivil liderleri ve sıradan muhalifleri boyun eğdirmek, yeniden eğitmek veya öldürmek" olduğunu söyledi.

Moskova, işgal altındaki bölgelerde sivilleri taciz ettiğini reddetti.

Kiev ise savunmaya odaklanıyor ve bu yılın sonlarında Batı tarafından sağlanan yeni silahlarla bir karşı saldırı planlıyor.

Savaş, Rusya'nın hala davetli olduğu üst düzey Batılı yetkililerin katıldığı son uluslararası forumlardan biri olan Yeni Delhi'deki G20 dışişleri bakanları toplantısına damgasını vurdu. Evsahibi Hindistan, önceki toplantılardaki ifadeleri tekrarlayarak, Rusya ve Çin dışındaki ülkelerin savaşı kınadığını söyledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG