Erişilebilirlik

Bahreyn'de Ulusal Diyalog Görüşmeleri Başladı


Başkent Manama'daki Şii göstericiler
Başkent Manama'daki Şii göstericiler

Bahreyn’de Sünni hükümetle Şii muhalefet arasındaki ulusal diyalog görüşmeleri başladı. Görüşmelerde ülkede çoğunluğu oluşturan Şiilerin reform talepleri ele alınacak.

Bahreyn resmi haber ajansı, dün başlayan görüşmeleri ülkeyi demokrasiye taşıyacak önemli bir aşama olarak niteledi. Hükümetle görüşmelere siyasi derneklerin, işçi sendikalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.

Görüşmeler Cumartesi günü sembolik bir törenle başlatılmıştı, ancak oturumlar dün başladı.

Bahreyn uzun bir süredir Sünni krallığın devrilmesini ve Şiilere yönetimde daha fazla rol verilmesi çağrılarının yapıldığı gösterilerle çalkalanıyordu. 60 kişinin katılacağı ulusal diyalog görüşmeleri siyasi, ekonomik, sosyal ve insan hakları sorunlarının ele alınacağı dört ayrı oturumdan oluşacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon görüşmelerin başlamasını memnunlukla karşılarken, Bahreynli yetkililerden uluslararası insan hakları yükümlülüklerine daha fazla uymasını istedi.

Uzmanlar Suudi Arabistan’ın bu ada ülkesinin Sünni yöneticileri üzerinde önemli nüfuza sahip olduğunu belirtiyor. Suudi Arabistan, Şiilere ne kadar ödün verilmesi konusunda Bahreynli yöneticileri etkileyebilecek durumda. Şiiler ülke nüfusunun yüzde 70’ini oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG