Erişilebilirlik

Başkan Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor


Başkan Obama'nın geçen yılki Birliğin Durumu konuşması
Başkan Obama'nın geçen yılki Birliğin Durumu konuşması

Başkan Barack Obama bu gece Kongre’nin iki kanadının toplandığı özel oturumda “Birliğin Durumu” adlı konuşmasını yapacak. (Saat farkından dolayı konuşma Türkiye saatiyle yarın 04:00’da başlayacak.) Amerika’nın Sesi Beyaz Saray muhabiri Dan Robinson, bu yıl yeniden seçilmeyi amaçlayan Başkan Obama’nın bu konuşmasında ekonomiyi toparlama çabalarına değinmesi bekleniyor.

Başkan Obama üçüncü “Birliğin Durumu” konuşmasına hazırlanıyor. Konuşmalarının tümü bir önceki Başkan George W. Bush döneminden miras kalan ekonomik krize, kendi ekonomik büyüme ve işsizliği azaltma çabalarına odaklandı.

Bu yılki başkanlık seçiminden dolayı konuşmanın siyasi riskleri oldukça fazla. Amerikalılar Kasım ayında ya Başkan Obama’ya yeni dört yıllık bir fırsat daha tanıyacak, ya da şu anda adaylık için kendi aralarında mücadele eden ve Obama’nın Beyaz Saray’da yeterince kaldığını düşünen Cumhuriyetçi Partililerden birini seçecek.

Şu anda yüzde 8 buçuk oranında seyreden işsizlik oranı, Başkan Obama’nın beklediği hızda düşmedi. Washington’da kavgacı siyasete son verme vaadiyle başkanlığa gelen Obama, buna rağmen ekonomik girişimlerini Cumhuriyetçiler’e kabul ettirmek için sıkı bir mücadele veriyor.

Bugünkü konuşmasının işaretlerini veren Obama’nın ekonomiye “sürdürülebilir çözümler” önermeyi planlıyor. Bu çözümler arasında üretim ve temiz enerji sektörlerine ve eğitime ağırlık verilecek. Konuşma, geçen yıl olduğu gibi orta sınıf, ekonomik adalet ve dürüstlük gibi temalara değinecek.

Obama bu konuşmasında da muhalefetteki Cumhuriyetçiler’e seslenecek, onların gelecek vizyonuyla kendisininkini karşılaştıracak. Obama önümüzdeki aylarda federal bütçe açığı ve vergiler gibi konularda Cumhuriyetçiler’le daha yoğun mücadele içine girecek.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’a göre siyasi gerginlik devam edecek. Bir televizyon programına konuk olan Boehner, Başkan Obama’yı ekonomiyle ilgili vaatleri tutmamak ve ekonomiyi daha kötü hale getirmekle suçluyor.

Kongre de büyük baskı altında. Washington Post ve ABC tarafından düzenlenen kamuoyu yoklamasına göre Amerikalıların yüzde 84’ü Kongre’nin performansından memnun değil.

Obama’nın siyasi stratejisi kendi deyimiyle “işlevsiz kalan” Kongre’yi hedef almaya devam edecek. Ama Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Başkan’ın Kongre’deki Cumhuriyetçilerle işbirliğine hazır olduğunu dile getirmekten çekinmiyor. Carney, “Seçim yılındayız diye hiçbir işin yürümeyeceği kanaatinde değiliz,” diyor ve bu kanaatin doğru çıkmasının Amerikan halkını hiç memnun etmeyeceğini söylüyor.

Başkan Obama’nın konuşmasını dikkatle izleyecek rakiplerinden biri eski Temsilciler Meclisi Newt Gingrich olacak. Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Gingrich, Güney Carolina’daki önseçimleri kazandıktan sonra yaptığı konuşmada Obama’yı ‘radikal’ diye tanımlamıştı. “Bu hayatımızın en önemli seçimi,” diye konuşan Gingrich, “Eğer Barack Obama, bu felaketin ardından bir daha seçilmeyi başarırsa, bir de ikinci döneminde nasıl radikal davranacağını düşünün,” diye uyarıda bulundu.

Ekonomi politikaları dışında Başkan Obama’nın bugünkü konuşmasında değineceği diğer başarıları, sağlık reformu, Wall Street’in daha sıkı denetime alınması, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi, Irak savaşını sona erdirmesi ve Afganistan’dan asker çekmeye başlaması olacak.

Başkan Obama'nın geçen yılki Birliğin Durumu konuşması

XS
SM
MD
LG