Erişilebilirlik

Kongre'deki Sembolik Birlikteliğe Rağmen Görüş Ayrılıkları Derin


Kongre'deki Sembolik Birlikteliğe Rağmen Görüş Ayrılıkları Derin
Kongre'deki Sembolik Birlikteliğe Rağmen Görüş Ayrılıkları Derin

Başkan Barack Obama Kongre’nin ortak oturumundaki konuşmasını geçen yıldan farklı bir ortamda, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu bir durumda yaptı. Bir Temsilciler Meclisi üyesinin ağır yaralanması olayı üzerine partilerüstü hava sergilemek isteyen Kongre üyeleri, sembolik de olsa bu kez karışık bir şekilde oturarak Obama’yı dinledi.

Başkan’ın geçen yılki konuşmasından buyana Amerika’da en az değişen işsizlik rakamları oldu. Geçen yıl Ocak ayında Amerika’da işsizlik oranı yüzde yüzde 10’du. Şu andaysa oran yüzde 9,4. Başkan Obama, ekonomik büyüme için ilginç bir benzetme yaptı.

Amerikalılar’ın Ay’a gitmesini teşvik eden Sovyet Sputnik uydusu örneğini veren Başkan Obama, tıp, iletişim teknolojisi ve temiz enerji alanlarına yeni yatırımlar yapılması çağrısında bulundu:

“Herkesten iyi eğitim vermeli, yeni buluşları teşvik etmeli ve dünyayı yeniden şekillendirmeliyiz.”

Başkan bunun dev petrol şirketlerine verilen sübvansiyonlarda kesintiyle karşılanmasını istedi:

“Kongre’den petrol şirketlerine vergi mükellefleri olarak ödediğimiz milyarlarca doları kesmesini istiyorum.”

Başkan, savunma bütçesinin dışında kalan federal hükümet harcamalarını beş yıl dondurmayı önerdi, böylece 400 milyar dolar tasarruf edileceğini söyledi.

Başkan’ın konuşmasını yanıtlayan Bütçe Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Parti milletvekili Paul Ryan, hükümetin küçültülmesini istedi:

“Hükümetin büyümesi kontrolsuz devam ederse, Amerika’nın en iyi yüzyılı olması gereken bu yüzyıl boşa gitmiş demektir.”

Dış politikaya da değinen Başkan Obama, Irak savaşının sona ermekte olduğunu, Afganistan’daki askerlerin de bu yıl döneceklerini belirterek teröristlere şu mesajı gönderdi:

“Size asla yenilmeyecek, sizinle mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Obama, Sudan’daki bağımsızlık referandumuna ve Tunus’ta hükümetin devrilmesini sağlayan protestolara da değindi:

“Tunus’ta özgür olma isteğinin gücünü gördük, halk bir diktatörden daha güçlü olduğunu kanıtladı.”

Kongre’deki Demokratlarla Cumhuriyetçiler beklendiği gibi konuşmayı farklı değerlendirdi. Demokrat Partili Jim McDermott şunları söyledi:

“Başkan, Amerikan halkının kaygı duyduğu konulara değindi.”

Cumhuriyetçi Partili Steven King ise şöyle konuştu:

“Bu ekonomide bile çözüm için daha çok harcama yapılması gerektiğine inanıyor.”

Amerikan Enterprise Enstitüsü uzmanı John Fortier, Obama’nın, kendisini 2012 seçimlerine hazırlamaya başladığı görüşünde:

“Başkan bence yönetim ve harcamalar konusunda ortada kalmış görünüyor. Herkesi memnun etmesi mümkün değil, ancak ikinci dönem için aday olmaya hazırlanırken ortada kalması ve seçime hazırlanması daha mantıklı bir yol olabilir.”

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyeler Kongre’de Başkan Obama’nın konuşmasını yanyana dinlediler ve sembolik bir partilerüstü görünüm sergilediler. Ancak iki parti arasındaki görüş ayrılıklarının her zamankinden daha derin olduğunu söylemek mümkün.

XS
SM
MD
LG