Erişilebilirlik

Baldwin’e Kasıtsız Adam Öldürme Suçlaması


Hollywood yıldızı Alec Baldwin
Hollywood yıldızı Alec Baldwin

Hollywood yıldızı Alec Baldwin, görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in New Mexico eyaletinde 2021'de "Rust" filminin çekimleri sırasında vurulması ve hayatını kaybetmesiyle ilgili kasıtsız adam öldürme suçlamalarıyla karşı karşıya.

Santa Fe başsavcısı Mary Carmack-Altwies, filmin silahlardan sorumlu görevlisi Hannah Gutierrez-Reed'in de kasıtsız adam öldürme suçlamasıyla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Hutchins'in ailesi kararı memnuniyetle karşıladı. Baldwin'in avukatı Luke Nikas ise Halyna Hutchins'in trajik ölümünü çarpıttığını öne sürdüğü kararı, "korkunç bir adaletsizlik" olarak değerlendirdi.

64 yaşındaki Baldwin, 2021 yılının Ekim ayında Rust filminin Santa Fe dışındaki çekim setinde prova yaptığı sırada elindeki tabanca ateşlenmiş ve Halyna Hutchins'in ölümüne neden olmuştu.

Soruşturmanın üstünden bir yıldan uzun bir süre geçti.

Polis raporuna göre Baldwin'e silahı veren yönetmen yardımcısı David Halls, silahın gerçek mermi dolu olduğunu bilmiyordu.

Başsavcı Carmack-Altwies, delilleri ve New Mexico eyalet yasalarını kapsamlı şekilde incelediğini ve bunun sonucunda Alec Baldwin ve 'Rust' film ekibinin diğer üyelerine karşı suç duyurusunda bulunmak için yeterli kanıt olduğuna karar verdiğini söyledi.

"Kimse hukuktan üstün değil"

Başsavcı, "Ben görevde olduğum sürece kimse hukuktan üstün olamaz ve herkes adaleti hak eder" dedi.

Filmin yönetmeni Joel Souza da aynı silahtan çıkan 45 kalibre mermi ile vurulmuş ve yaralanmıştı.

Baldwin ve Gutierrez-Reed, "alternatif olarak" iki kez adam öldürmeyle suçlanacak, bu da jürinin yalnızca suçlu olup olmadıklarına değil, aynı zamanda kasten adam öldürmenin hangi tanımı kapsamına gireceklerine de karar vereceği anlamına geliyor.

İhmal nedeniyle basit kasıtsız adam öldürmede sanıklar 18 aya kadar hapis ve 5 bin dolar para cezasına çarptırılıyor. Savcıların ateşli silah kullanımında basit bir ihmalden fazlasının olduğunu kanıtlaması durumunda, beş yıl hapis cezası verilebiliyor.

Baldwin, Hutchins'in ölümünde sorumluluğu olduğunu reddetmiş ve sette canlı mermiye asla izin verilmemesi gerektiğini söylemişti.

Polis kayıtlarına göre Halls, Baldwin'e silahın "soğuk" olduğunu söyledi. Bu terim sektörde silahın boş olduğu ve kullanımının güvenli olduğu anlamına geliyor. Gerçek mermilerin sete nasıl girdiği ise hala bilinmiyor.

Baldwin'in avukatından suçlamalarla mücadele sözü

Baldwin'in avukatı Nikas, aktörün silahın içinde gerçek mermi olduğuna inanması için ortada bir neden olmadığını ve silahın boş olduğunu söyleyen profesyonellere güvendiğini belirterek "suçlamalarla mücadele edeceğiz ve kazanacağız" dedi.

Hutchins ailesinin avukatı Brian Panish ise yaptığı açıklamada, "New Mexico'da kimsenin hukuktan üstün olmaması aile için bir teselli. Suçlamaları destekliyoruz, bu kovuşturmayla tam işbirliği yapacağız. Adalet sisteminin halkı korumasını ve yasaları çiğneyenlerden hesap sormasını istiyoruz" dedi.

Aile, silahın gerçek mermi içerip içermediğini kontrol etmenin, görüntü yönetmenine doğrultmamanın ve silahı kaldırıp çekmemenin sorumluluğunun Emmy ödüllü "30 Rock" ve "Saturday Night Live" aktörü Baldwin'de olduğu iddiasıyla 2021 yılında dava açmıştı.

Aile daha sonra, hayatını kaybeden Halyna Hutchins'in eşi Matt Hutchins'in "Rust" filminin yönetici yapımcısı olması ve prodüksiyonun 2023'ün başlarında New Mexico dışında devam etmesini içeren bir anlaşma yapmıştı.

Baldwin, 2021'de ABC News'e, silahın tetiğini çekmediğini ve Hutchins ile kamera açılarını kontrol ettikten sonra silahı kurmasının ardından ateş aldığını söylemişti.

Ancak FBI tarafından incelenen silahın normal işlediği ve tetiğin çekilmeden ateş almayacağı belirtilmişti.

New Mexico işçi güvenliği kurumu, Hutchin'in ölümüne yol açan "kasıtlı" güvenlik ihlalleri nedeniyle Nisan ayında filmin yapım şirketine en yüksek miktar olan 137 bin dolar para cezası vermişti.

Kurum Rust Movie Productions firmasının ateşli silah prosedürlerinin uygulanmadığını bildiği ve tehlikelere karşı açıkça kayıtsız kaldığını söylemişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG