Erişilebilirlik

Baltimore’daki Gerginlik Siyaset Gündeminde


Baltimore'a Daha Fazla Kaynak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Amerika’nın Baltimore kenti, yaklaşık bir hafta süren protesto gösterilerinin ardından normale döndü. Dün gece, kentte uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Yetkililer, 25 yaşındaki siyah genç, Freddie Gray’in polis denetimindeyken aldığı yaralar sonucu ölmesinin ardından başlayan protestolarda 500’e yakın kişinin gözaltına alındığını belirtiyor. Bu arada kentte hayat normale dönse de konu siyasetin gündeminden düşmüş değil.

Temsilciler Meclisi Siyah Kongre Üyeleri Grubu, geçen hafta Freddie Gray’in ailesinden özür diledi. Temsilciler Meclisi Azınlık lideri Nancy Pelosi kendi kenti olan Baltimore’daki sorunların karmaşık olduğunu söyledi.

Temcilciler Meclisi’nin eski başkanı Nancy Pelosi, Baltimorlu. Pelosi’nin hem babası hem de erkek kardeşi yıllar önce kentin belediye başkanlığını yapmıştı. Pelosi, gazetecilere bu hafta yaşanan ayaklanmaların Martin Luther King öldürüldükten sonra yaşananlar kadar kötü olmadığını, ancak yine de üzücü bir hafta geçirdiklerini söyledi. 1968 yılında Pelosi’nin erkek kardeşi belediye başkanıydı.

Pelosi, “Adaleti seven ve Baltimore kentini seven hepimiz Freddie Gray’in ölümünden ve Baltimore’da toplumdaki derin yaralardan dolayı son derece üzgünüz,” dedi.

Nancy Pelosi Baltimore’da barış ve şiddete son verme çağrısında bulundu ve sorunların kaynaklarının karmaşık olduğunu söyledi. Pelosi iyi eğitim ve iş eğitiminin çözüm için kilit önemde olduğunu vurguladı.

Temsilciler Meclisi’nde konuşan Siyah Kongre Üyeleri grubundan Demokrat Milletvekili Marcia Fudge, Kongre’nin sosyal konulardaki yetersizliğine dikkat çekti:“Eğitime yatırımı azaltırsanız, çocuklara oynayacak yer bırakmaz, yaz işleri bulmazsanız sonuç Baltimore’daki gibi olur. İş eğitimi için kaynak ayırmaz, yaşanabilir evler sunmaz ve en fazla desteğe ihtiyacı olan mahallelere kaynak ayırmazsanız sonuç Baltimore olur.”

Fudge Kongre’deki bütçe görüşmelerine baktığında Temsilciler Meclisi’ndeki üyelerin çoğunluğunun zor durumda olan azınlık gruplarının sorunlarına karşı ne kadar ilgisiz kaldığının açıkça görülebileceğini söyledi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de Gray ailesine taziyelerini iletti ve olaylarda yaralanan polislere de acil şifa diledi. Ancak Boehner, Başkan Obama’dan farklı olarak devlet programlarının bu sorunları çözebileceğine inanmadığını söyledi:“Başkan yine daha fazla verginin çözüm olduğunu söyledi. Bizce asıl yapılması gereken daha fazla istihdam ve daha fazla fırsat sağlamak.”

Boehner, Amerikan devletinin yoksulların durumunu düzeltmek için iyi niyetle başlatılan programlara milyarlarca dolarayırdığını ancak bu programların işe yaramadığını öne sürdü. Boehner, Amerika’nın neyin işe yarayıp, neyin yaramadığı ile ilgili derin bir araştırma yapması gerektiğini belirtti.

Başkan Obama Baltimore’daki durumla ilgili olarak şiddet ve yağmanın bir bahanesi olamayacağını söyledi. Ancak Obama, Amerika’nın ülkede huzursuzluğa yol açan, beyaz olmayan vatandaşların polisle ilişkileri, eşitsizlik ve yoksulluk gibi konular üzerinde daha çok düşünmesi gerektiğini de belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Başkan’ın şu anda Baltimore’a gitme planı olmadığını çünkü daha önce kenti ziyaret ederek yoksulluk konusunu gündeme getirdiğini söyledi. Sözcü, aynı zamanda Obama’nın kentte güvenliği sağlayan polisin kaynaklarını kendisini korumak için kullanmasını istemediğini de kaydetti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG