Erişilebilirlik

Baltimore'da Şiddet Kenti Felç Etti


Baltimore'da Şiddet Kenti Felç Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Baltimore’da siyah bir gencin gözaltında ölmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, cenaze töreninden sonra dün bütün kenti felç eden şiddet olaylarına dönüştü. Maryland Valisi olağanüstü durum ilan etti, Baltimore Belediye Başkanı gece sokağa çıkma yasağı koydu

Maryland Valisi, Baltimore’da şiddet olaylarının kontroldan çıkmasının ardından olağanüstü hal ilan etti, ulusal muhafız birlikleri görevlendirdi. Olaylar, 25 yaşındaki Freddie Gray adlı siyah gencin cenazesini izledi. Gray’in ölümü, Amerika’da polisin azınlıklara muamelesine yönelik yeni protestoları tetikledi.

Yüzlerce genç Baltimore sokaklarına indi, araçları ateşe verdi, dükkanları yağmaladı, yaktı, büyük maddi hasara yol açtı. Gençler ardından kendilerini durdurmak için bekleyen polise taş, tuğla ve cam şişelerle saldırdı.

Komiser Eric Kowalczyk, “Bunlar yaşadıkları mahallelerin halkının güvenliğini umursamayan, ayrıca burada halkın rahatça yaşaması ve çalışabilmesi için asayişi sağlamaya çalışan polislerin de güvenliğini umursamayan bir grup başıboş genç.” şeklinde konuşuyor.

Freddie Gray, 12 Nisan’da gözaltına alındıktan sonra omurilik zedelenmesi geçirdi. Polislerin nakil aracında kendisine emniyet kemeri takmadığı bildiriliyor. Olayla ilgili görülen altı polis açığa alındı, soruşturmaysa sürüyor.

Amerika Adalet Bakanlığı da soruşturma başlattı.

Gray’in ailesi, şiddet olaylarına son verilmesi çağrısında bulundu. Ailenin avukatı William Murphy, cenazede yaptığı konuşmada, Gray’in ölümüne yol açan polislerden açıklama istedi. Murphy, “Polislere, olaya tamamen olmasa da kısmen karışan altısına da çağrıda bulunuyoruz. Ortaya çıkın ve her şeyi anlatın. Aynen vatandaşlarımıza ne yapmalarını anlattığınız gibi.” dedi.

Gray’in ölümünden bu yana düzenlenen barışçı protesto eylemlerinde adalet çağrısı yapıldı. Ancak dün cenazeden sonra ortalık karıştı. Baltimore Belediye Başkanı bir hafta boyunca gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Şiddet olayları kentin liman bölgesini etkilemedi, ancak güvenlik amacıyla Baltimore Orioles beyzbol takımının maçları ertelendi. Ayrıca kente düzenlenen okul gezileri de iptal edildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG