Erişilebilirlik

Balyoz Davası’nda Karar Günü


İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı Balyoz Davası’nda bugün kararını açıklayacak.

20 Ocak 2010 tarihinde Taraf gazetesinde yayınlanan haber, 5-7 Mart 2003 tarihinde İstanbul’daki 1, Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen “Plan Semineri”nin bir darbe teşebbüsü olduğunu ileri sürüyordu.

Hukuki süreç, haberi yayınlayan muhabir, 30 Ocak’ta elindeki belgeleri bir bavulla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na teslim etmesinden sonra başladı.

365 sanık hakkında 15 ila 20 yıl hapis isteniyor

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 19 Temmuz 2010’da iddianameyi kabul etti. 16 Mart 2010’da ilk duruşmanın yapılan Balyoz Davası’nda savcı, 9 Mart 2012'de savcı 920 sayfalık esas hakkında mütalaayı mahkeme heyetine sundu ve davadaki tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep etti.

Bugün Balyoz Davası denilen dava, üç davanın birleştirilmesinden oluşuyor. 2003’teki plan seminerini darbe teşebbüsü olarak kabul eden iddianame, önce 6 Aralık 2010’da Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramada ele geçirilen dokümanlar nedeniyle başlatılan “askeri casusluk” soruşturmasıyla ardından da 26 Aralık’ta iddianamesi okunan bir başka askeri casusluk davasıyla birleştirildi.

Davanın en rütbeli sanığı YAŞ üyesi Orgeneral Balanlı

Davada kıdem sıralamasına göre geçtiğimiz Yüksek Askeri Şura toplantısında Hava Kuvvetleri olması beklenen Eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ile birlikte bir dönem TSK’nın en üst makamlarında yer almış çok sayıda subay yargılanıyor.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Halil İbrahim Fırtına, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Eski Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Emekli Koramiral Kadir Sağdıç. MHP milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan da davanın tutuklu sanıkları arasında yer alıyor.

Mahkeme Başbakan Erdoğan’ın tanık olarak dinlenme talebini reddetti

Mahkeme heyeti, dava kapsamında Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile eski genelkurmay başkanları Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Ergenekon Davası tutuklu sanığı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u tanık olarak dinledi.

Sanıklar, Başbakan Erdoğan ile eski genelkurmay başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile eski kara kuvvetleri komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın da tanık olmasını talep ettiler ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Org. Balanlı: Vatan sağ olsun

10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, dün karar vermeden önce sanıklardan son sözlerini aldı. Davanın halen görevde (muvazzaf) bulunan en üst rütbeli sanığı Bilgin Balanlı, mahkemeden hukuki değil siyasi bir karar çıkacağını söyledi.

Orgeneral Balanlı, ''Burada verilecek hüküm bizlere değil, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetine verilmiş olacaktır. Bizler bir siyasi hesaplaşmanın mağdurlarız. Bu güne kadar yaşananlar, bu mahkemeden adaletin çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağ olsun'' dedi.

3. Ergenekon Davası’nda tutuklanan ve bir yıldır tutuklu olan HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman da mahkeme heyetinden vicdani muhasebe yaparak karar vermesini istedi. Yarman, ''UYAP ve SEÇSİS bizim eserimiz. Vatana hizmet maalesef cezasız kalmıyor. Suçum ne? İspatı hani? Niye yargılandığımı hala anlamıyorum. İnanıyorum ki bugün Türkiye'de yarınlarda utanç verecek bir tarih yazılmaz” dedi.

“Kuvvet şu anda sizdedir, hak bizimledir” diyen eski genelkurmay ikinci başkanı Emekli Orgeneral Ergin Saygun ise davanın sonucunu etkileyecek çok sayıda bilirkişi ve tanığın dinlenmediğini belirterek mahkemenin vereceği kararın bozulacağını iddia etti.

Çetin Doğan: Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun

Davanın açılmasına yol açan 2003’teki Plan Semineri’nin düzenleyicisi olan dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan ise mahkemeyi sert bir dille eleştirdi.

Doğan, “tarih, ülkemizde ve dünyada siyasal iktidarların belirli politik hedefleri uğruna nice kişi ve grupları düzmece bahanelerle yargılandığına şahittir. Ancak bugün saygı ve rahmetle anılanlar ise, dünün düzmece davalarının sanık ve mahkumlarıdır. Vereceğiniz karar hakkınızda hayırlı olsun” dedi

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, soz sözleri aldıktan sonra ''esas hakkındaki hükmü açıklamak üzere duruşmaya ara veriyoruz. Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün itibariyle duruşmaya devam edeceğiz'' dese de sanık yakınlarının saatler süren beklemesi sonuçsuz kaldı.

Mahkeme karar duruşmasını bugüne erteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG