Erişilebilirlik

Bangladeş Arakanlı Çocuklar İçin Ayrı Kamp Kuruyor


Bangladeş, komşu Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçıp anne babaları yanlarında olmaksızın Bangladeş’e sığınan 6 bin Arakan Müslümanı çocuk için ayrı bir göçmen kampı kurmaya hazırlanıyor.

Bangladeş Arakanlı Çocuklar İçin Ayrı Kamp Kuruyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Çocuklar son bir ayda Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan 480 bin mültecinin yüzde 60’ını oluşturuyor.

Toplumsal Refah Bakanlığı yetkililerinden Nuruzzaman Ahmed, yerel yetkililerden anne babasız çocuklar için yapılacak çadırlar için 80 hektarlık alan göstermesini istediklerini aktardı. Bu çocuklardan 1580’i şimdiden kamptaki çadırlar için kayıt oldu.

BM Çocuk Fonu UNICEF, Ağustos ayında başlayan şiddet olaylarının ardından toplam 1800 çocuğun anne babaları olmadan Myanmar’dan kaçtığını sanıyor. Ancak Ahmed’e göre toplam rakam 6 bin.

Bakanlıktaki üst düzey yetkililerden Zillar Rahman, hükümetin bu çocukları yetişkinlerden ayrı tutarak korumak istediğini belirtti.

Rahman, “13-18 yaşları arası hassas yaşlar. Eğer yetişkinlerle birlikte yaşarlarsa zarar görebilirler ya da suça karışabilirler” dedi.

Arazinin uygun olması halinde çocukların iki gruba ayrılacağını aktaran Rahman, yedi yaş altı ve sekiz ve 18 yaş arası çocukların ayrı tutulacağını aktardı.

Son olarak BM Mülteciler Dairesi, Bangladeş’teki insani yardımın yeniden yapılandırılmasını istemişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Sözcüsü Adrian Edwards, Bangladeş’te yürütülen tüm çabalara rağmen Myanmar’dan insan akışının sürdüğünü ve bu durumun yardımları yetersiz bıraktığını söyledi. Edwards’a göre çoğu travma altındaki göçmenler Bangladeş’e sığınmış olsalar da yaşadıkları zorluklar bitmiyor.

Cenevre’den yapılan bir diğer açıklamada Myanmar’dan Arakan Müslümanları’na yönelik şiddetin, infazların ve hak ihlallerinin sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.

Myanmar’daki insan hakları ihlallerini inceleyen özel temsilci Yanghee Lee öncülüğündeki yedi uzman yaptıkları açıklamada “BM’ye üye ülkeler açıklamaların ötesine geçmeli ve ordu ile güvenlik güçlerinin Arakan Müslümanları’ndan kurtulmalarına engel olmak için somut adımlar atmalı” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’yi de durumu daha yakından incelemeye ve zarar gören Arakanlılar’la tanışmaya davet etti.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG