Erişilebilirlik

Barr’dan Valilere “Salgın Önlemlerinde İleri Gitmeyin” Mesajı


ABD Adalet Bakanı William Barr
ABD Adalet Bakanı William Barr

ABD’de eyalet yönetimleri ve federal hükümet arasında Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamındaki önlemlerin aşamalı olarak gevşetilmesine ilişkin yaşanan tartışmaya Adalet Bakanı William Barr da dahil oldu. Valilerin uyguladığı önlemlere bakacaklarını belirten Barr, “İleri gidildiğini düşünürsek önce geri adım attırmaya çalışırız. Olmazsa ve dava açılmaya başlanırsa davalara müdahil oluruz” mesajını verdi.

Başkan Donald Trump’a destek veren bazı muhafazakar gruplar, eyaletlerde yeniden ekonomik faaliyete dönülmesi konusuna Adalet Bakanı William Barr’ın dahil olması yönünde çağrıda bulunmuştu.

William Barr Adalet Bakanlığı olarak, salgının yönettikleri eyaletlerde gerilemesinden sonra anayasal hakların ihlal edildiği kuralları uygulamayı sürdüren valiler aleyhinde hukuki adım atma seçeceğini değerlendireceklerini söyledi.

Adalet Bakanı Barr’ın açıklamaları, uygulanan sosyal mesafe kuralları sebebiyle protestoların düzenlendiği eyaletlerin valileriyle Cumhuriyetçi Başkan Trump arasında yaşanan gerginliğin yaşandığı bir döneme denk geldi.

“The Hugh Hewitt Show” adlı bir radyo programına katılan Adalet Bakanı William Barr, salgınla mücadele kapsamında uygulanan karantina emirlerinin ve iş yerlerinin kapatılması talimatlarının bir noktaya kadar haklı önlemler olduğunu, eyaletlerin en nihayetinde daha dar kapsamlı önlemlere geçmesi gerektiğini belirtti.

Eyalet valilerinin sağlık ve güvenlik önlemleri ile ekonomide yeniden faaliyete dönme baskısı arasında bir denge kurmaya çalıştıkları hassas bir dönemde olduklarının da altını çizdi. Ancak eyaletlerde hayata geçirilen önlemlere dikkatli şekilde baktıklarını belirten Adalet Bakanı William Barr, “İleri gidildiğini düşünürsek, önce valilere geri adım attırmaya, onları hizaya çekmeye çalışırız. Geri adım atmazlarsa ve insanlar dava açmaya başlarlarsa, davacının yanında yer alarak davaya müdahil oluruz” şeklinde konuştu.

“Kanseri öldürüyor diye hastaya sürekli kemoterapi veremezsiniz”

Adalet Bakanı William Barr katıldığı radyo programında salgın kapsamında ilk aşamada alınan önlemlerin özgürlükler üzerine ağır yük bindirdiğini söyleyerek, “Bu önlemleri salgını yavaşlatmak gibi sınırlı bir amaç doğrultusunda aldığımızı unutmamamız gerekir. Bu önlemleri bu hastalıkla mücadelede kapsamlı bir yaklaşım olarak benimsemiş değiliz. Alınan önlemlerle vaka sayıları azalmaya başladığına göre, hedefi belirli yaklaşımlar benimsemeliyiz” dedi.

Adalet Bakanı William Barr, alınan önlemlerle yaşanan süreci bir benzetme üzerinden anlattı. “Hastaya kanseri öldürüyor diye sürekli kemoterapi vermeye devam edemezsiniz. Hastayı öldürme noktasına doğru gidiliyordu. Şimdi artık önümüze bakma ve kapsamı belirli tedavilere yönelme zamanı” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG