Erişilebilirlik

Barzani’den Yetki Devri Çağrısı


Referandumun hemen ardından Irak ordusunun Kerkük’e girmesi, hem Irak Kürt Bölgesinde hem de dünyada tartışmaları alevlendirdi. Tartışmaların odağında ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani vardı. Referandumda ısrarı etmesi nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Barzani’nin istifa edeceği konuşuluyordu. Ancak Barzani bugün Bölgesel Parlamento’ya bir mektup göndererek yetkilerinin alınmasını istedi.

Barzani mektubunda başkanlık yetkilerinin IKBY Parlamentosu ve Bölgesel Hükümet arasında bölüştürülmesini istedi. Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer İbrahim Eminki, mektubun parlamentonun yarınki oturumunda okunacağına dikkat çekerek, “Mektup okunduktan sonra, üyeler tarafından görüşülecek” dedi.

Siyasi analistler mektubun istifa anlamı taşımadığını söyledi. Barzani’nin danışmanlarından Hemin Hawrami, Barzani’nin başkanlık ve genel seçimlerin Aralık’ta yapılması çağrısı da yaptığını vurgulayarak, “Başkan Barzani herhangi bir uzatma ya da herhangi bir değişiklik yapmayı reddetti. Bugün meclise bir mektup gönderdi. Parlamento yarın toplanır” dedi.

Barzani’nin görev süresi bölgedeki partiler arasında tartışmalara neden olmuştu. 1 Kasım’da görev süresi dolacak olan Barzani, yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Seçimler de bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle ertelenmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG