Erişilebilirlik

Başkan Obama’dan Göçmenlere Destek


Başkan Obama'dan Göçmenlere Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Başkan Obama, geçtiğimiz günlerde göçmenlerin Amerikan vatandaşlığına geçme törenine katıldı ve göçmenlerin Amerika’da çeşitliliği arttırarak çok özel bir ülke haline getirdiğini söyledi. Başkan Barack Obama, yaptığı konuşmada Amerika’nın oluşumunda göçmenlerin rolünü vurguladı.

31 kişinin Amerikan vatandaşlığına geçtiği törene dört farklı kıtadan göçmen katıldı. Obama’nın katıldığı tören Amerikan Anayasası, Bağımsızlık Bildirgesi gibi ülkenin kuruluş dönemi belgelerinin saklandığı Ulusal Arşiv Binası’nda gerçekleşti.

Obama, seçilen yerin bu törene uygun olduğunu, çünkü Amerika’nın temellerini göçmenlerin oluşturduğunu ve Amerika’yı özel kıldığını söyledi.

Başkan Obama, Amerikan yerlileri dışında her Amerikan vatandaşının başka bir ülkeden geldiğini ve bugünün göçmenlerinin, yüz yıl önce ülkeye gelen göçmenlerden farklı olmadığını belirtti: “Bugünün Meksikalı göçmenine baktığımızda, yüz yıl öncesinin Katolik göçmenini görüyoruz. Suriyeli mültecide, İkinci Dünya Savaşı sırasında gelen Yahudi mülteciyi görüyoruz. Bu yeni Amerikalılar’da kendi Amerikan öykülerimizi görüyoruz. Anne-babamız, büyükannelerimiz, dedelerimiz, teyzelerimiz, amcalarımız ve kuzenlerimiz de ellerinden ne geldiyse toplayıp, yalnızca bir toprak parçası olarak değil, bir ideal olarak gördükleri bu ülkeye doğru yola çıkmıştı.”

Obama, İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ve İtalyan göçmenlerin tutuklandığı ve Amerika’ya girişlerinin engellendiği, Japon asıllı Amerikalılar’ın ise kamplara kapatıldığı dönemden de bahsetti.

Obama, bu dönemde Amerikalı liderlerin korkuya yenilerek ülkeyi şekillendiren değerleri çiğnediğini söyledi ve Amerikan halkının buna asla izin vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG