Erişilebilirlik

Batı Ukrayna Konusunda Zorlanıyor


Batı Ukrayna Konusunda Zorlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Rusya’nın Ukrayna’ya asker göndermesi Amerika ve Avrupa başta olmak üzere, tüm dünyanın tepkisini çekti. Uzmanlara göre, Batılı devletlerin bu duruma müdahale etmek için birkaç seçeneği var, ancak siyasi bir çözüm bulunması hala mümkün

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, birçok üst düzey batılı devlet yetkilisi gibi, Ukrayna’daki geçici hükümete destek vermek için Kiev’i ziyaret etti. Rusya’nın tavırları yaptırım konusunu gündeme getirirken, bu yıl Sochi’de yapılması planlanan G-8 zirvesini de tehlikeye soktu.

Ancak Skype üzerinden görüştüğümüz, Londra’daki Chatham House düşünce kuruluşu Rusya uzmanı Keir Giles’e göre, bunlar Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i durdurmak için yeterli değil.

Keir Giles: “Buna benzer durumlarda, Rusya’ya durması gerektiği mesajını vermenin tek bir yolu oldu, o da Rusya’nın da başvurduğu kaba kuvvet yöntemi.”

Putin, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında meydan okuyan bir üslup kullandı.

Putin: “Eğer kanunsuzluğun Ukrayna’nın doğu bölgelerine de yayıldığını görürsek, halk bizden yardım isterse, meşru bir cumhurbaşkanı resmi olarak yardım isterse, biz de elimizdeki tüm seçenekleri kullanma haklını saklı tutarız.”

Ancak Putin, Ukrayna’da yeni bir anayasa ihtiyacından ve iktidar değişiminden de söz etti.

Uzmanlar kimsenin Ukrayna’da savaş istemediğini ve Kırım’daki gerginlikte de görüldüğü gibi, Rus ve Ukraynalı askerlerin çatışmayı önlemek için ellerinden geleni yaptığını söylüyor.

Bazı uzmanlara göre, Putin’in Ukrayna ile ilgili hedefleri askeri değil siyasi. Putin, Ukrayna’nın Batıya yaklaşmasını önlemeye çalışıyor.

Londra’daki King’s Üniversitesi’ne bağlı Rusya Enstitüsü’nün direktörü Sam Greene’e göre, Rusya’yı durdurmanın tek yolu, ekonomik baskı: “Batının elindeki en güçlü seçenek, Putin’in en önemli seçmen kitlesi olan Rusya’daki ekonomik elitin Batı’ya bağımlı olduğunu anlamasıyla oluşacak.”

Rusya’nın dünyanın her yerinde ekonomik çıkarları var. Ukrayna ise, Rus doğal gazını Batı’ya taşıyan boru hattına ev sahipliği yapıyor.

Bazı uzmanlarsa ekonomik baskının etkili olmayacağını ve bundan Batı’nın da en az Rusya kadar zarar göreceğini savunuyor.
Batılı liderler, Rusya konusunda zor bir seçimle karşıya karşıya. Ancak, şu anda yaşanan askeri krizin siyasi uzlaşmayla çözülmesi de mümkün görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG