Erişilebilirlik

'Batı’nın Desteği Olmadan Savaşı Kazanamayız'


'Batı’nın Desteği Olmadan Savaşı Kazanamayız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Irak’ın kuzeyinde peşmerge güçleri Amerikan hava desteğinin yardımıyla IŞİD’i geri çekilmeye zorluyor. Amerika’nın Sesi’nden Scott Bobb Erbil’in 60 km güneybatısındaki çatışma bölgesinden bildiriyor.

Cephede, gün ortasında peşmergeler birkaç yüz metre uzaktaki militanlarla çarpışıyor.

Peşmerge bu köyü bir hafta önce geri almış. Bu, terör örgütünün 6 ay süren ve ülkede büyük toprak kazanımı sağlamasına yol açan saldırılarını sona erdiren operasyondan sonra gerçekleşmiş.

IŞİD militanları köyü yine almaya çalışmış ancak geri püskürtülmüş. 24 yaşındaki Havre Serdav Muhammed adlı er, burayı savunmanın kolay olmadığını söylüyor: “İyi silahlara sahip değiliz. Elimizdekiler 30 senelik. Bunları zamanında babalarımız kullanmış. Gerekirse bunlarla savaşırız ama daha iyi silahlarımız olsa daha iyi mücadele ederdik.”

Yüzbaşı Diyar Emir Koyka Aziz cephede hayatın zor olduğunu söylüyor: “Burada iyi bir yaşam sürüyoruz desem yalan olur. Ancak vatanımızı savunduğumuz için mutluyuz. Savaşmak için buradayız. Ailelerimizi düşünecek durumda değiliz.”

General İsmail Ali Muhammed 30 yıllık savaş tecrübesine sahip ve örgütün elinde Irak ordusundan ele geçirdikleri modern silahlar olduğunu söylüyor. Generale göre, intihar bombacılarına karşı savunma yapmak çok zor: “Zor ama savaşmayı sürdüreceğiz. Silahlarımız eski Rus silahları. Ancak burada ölürsek bu vatanımızı işgal etmelerinden ve ailelerimize zarar vermelerinden iyidir.”

Askerler karargahta öğle yemeği yiyor. Peşmerge Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi topraklarının yüzde 95’ini geri almış. Ancak Batı’nın desteği olmadan savaşı kazanmaları mümkün değil. Nejat Ali Salih Mahmur bölgesi komutanı: “Amerika ve Avrupa ülkeleri silah gönderirsebaşarılı oluruz. Silah gelmezse başaramayız demiyorum. Toprağımızı elbette koruruz. Ya ölecek ya da vatanımızı koruyacağız.”

Salih, IŞİD’e karşı zafer elde edilmesi için Irak ordusunda reform yapılması gerektiğini söylüyor. Zafer için ayrıca birçok farklı etnik ve dini grup arasında da siyasi uzlaşma gerekiyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG