Erişilebilirlik

Başak Demirtaş İstanbul’da aday olmayacağını açıkladı


Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş 31 Mart yerel seçiminde aday olmayacağını duyurdu.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş 31 Mart yerel seçiminde aday olmayacağını duyurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti), İstanbul Büyükşehir Belediyesi için adaylığı günlerdir kamuoyunda tartışılan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş 31 Mart yerel seçiminde aday olmayacağını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Demirtaş, adaylık için “Partimizin büyük bir titizlikle sürdürdüğü yerel seçim politikasına güçlü bir destek vermek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı için sorumluluk almaya hazır olduğumu ifade etmiştim” sözlerini kullandı.

DEM Parti’nin İstanbul’da kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklamasının ardından Başak Demirtaş DEM Parti’den bir heyetle biraraya geldiğini belirtti.

Görüşmenin ardından aday olmamaya karar verdiğini açıklayan Demirtaş, açıklamasında şunları söyledi:

“Gelinen aşamada benim İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylık beyanımın bir başvuruya dönüşmemesi konusunda da Partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar Partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde alınmıştır.”

Demirtaş, DEM Parti dışındaki açıklamaların da “spekülasyon” olduğunu sözlerine ekledi.

DEM Parti: “Başak Hanım’ın aday olmaması kararı, tam bir uyum ve koordinasyonla alınmıştır”

Başak Demirtaş’ın açıklamasının ardından DEM Parti de yazılı bir açıklama yaptı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada, kararın Demirtaş ve parti yönetimiyle birlikte alındığı vurgulandı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığı için yaptığı irade beyanıyla partimizin seçim politikalarını destekleyerek bizleri daha da güçlendiren Başak Hanım’la sürecin başından itibaren istişare halindeyiz. Yetkili kurullarımız gelinen aşamada tüm seçenekleri masaya yatırarak gelişmeleri değerlendirmiş ve Başak Hanım’la bir araya gelerek tam bir uyum ve koordinasyon halinde ortaklaşarak aday olmaması görüşüne varılmıştır."

Parti yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için adayların önümüzdeki günlerde açıklanacağını ifade etti.

Selahattin Demirtaş:“Parti ile benim aramda ayrılık gayrılık yok”

DEM Parti milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki ve Saruhan Oluç, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti.

Tiryaki, Başak Demirtaş’ın bugün yaptığı açıklama ile aday adaylığından çekilmesiyle ilgili, “Bütün bunların partimizin bilgisi dahilinde ve birlikte görüşmeler sonucu alınmış kararlar olduğunu bilmenizi isteriz” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın konuyla ilgili mesajını ileten Tiryaki, “Demirtaş’ın söylediği şey şu; ‘Başak hanımın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi; geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür; halkımız bilsin, halkımız bize güvensin ne yaptığımızı biliyoruz’ diyor sevgili Selahattin Demirtaş” dedi.

Saruhan Oluç da Selahattin Demirtaş’ın “Biriz, bütünüz aramızda herhangi bir ayrılık gayrılık yok. Parti ile benim aramda ayrılık gayrılık yok. Halkın kafasını karıştırmaya çalışanlara kimse pirim vermesin” sözlerini paylaştı.

Rawest Genel Müdürü Roj Girasun: “Bu karar DEM Parti seçmeninin sandığa gitme motivasyonunu düşürür”

VOA Türkçe’nin karara ilişkin sorularını yanıtlayan Rawest Araştırma Şirketi Genel Müdürü Roj Girasun, DEM Parti’nin bundan sonra göstereceği adayın düşük profilli olacağı görüşünde.

Başak Demirtaş’ın aday olmamasının, Ekrem İmamoğlu’na gidebilecek Kürt oylarını arttırabileceğini dile getiren Girasun, “En güçlü aday olmasına rağmen Başak Demirtaş’ın aday yapılmamış olması, İmamoğlu'na oy verilmesi için fetva verildiği anlamına gelir” dedi.

Girasun, Demirtaş’ın aday olmamasının seçmeni etkileyeceğine dikkat çekerek, “Başak Demirtaş’ın aday olmaması İmamoğlu'nun kazanma ihtimalini arttıran bir etken. Ama DEM Parti seçmeninin sandığa gitme motivasyonunu da düşürebilir. Çünkü bu tartışma kamuoyu önünde yapıldı. Bundan böyle İstanbul seçimlerinde DEM Parti'li seçmenin sandığa gidişinde bir motivasyon kaybı yaşanabilir” diye konuştu.

Vedat Koçal: “Demirtaş ‘devlet aklına’ pazarlık teklifi sunuyor”

Gelişmeyi VOA Türkçe’ye değerlendiren Siyaset Bilimci Vedat Koçal ise Başak Demirtaş’ın adaylık girişimini, Selahattin Demirtaş’ın “devlet aklı ile pazarlığı” olarak yorumladı. Koçal, şunları söyledi:

“Selahattin Demirtaş, eşinin adaylığı girişimi üzerinden hem Kürt siyasetinin hem de Türkiye muhalefetinin küçültülerek AKP’nin kaynak, temsil ve otorite alanlarının genişletilmesi imkânı üzerinden ‘devlet aklına’ bir pazarlık teklifi sunmuş oluyor. Galip Ensarioğlu'nun Demirtaş hakkında övücü ifadelere yer verdiği demeci ile iktidar güdümlü yayınlarda Başak Hanım'ın adaylığına yönelik destek verici ifadeler, pazarlık teklifinin, muhatabınca da algılandığını doğruluyor.”

Selahattin Demirtaş'ın adaylık üzerinden CHP’ye mesaj vermek istediği görüşüne katılmayan Koçal, “Selahattin Demirtaş'ın, özellikle İstanbul üzerinden CHP’yi uyarmayı ve DEM Parti'yle ilişkilerini gözden geçirmeyi amaçladığı yorumuna ise katılmıyorum. Çünkü, özellikle 'DEM Parti kimsenin payandası değildir' başlığıyla yayınlanan haberdeki, 'kaybederse kaybetsin, bize ne' tonundaki ifadelerine bakılırsa Demirtaş CHP’yi eleştirmiyor, net biçimde karşısına alıyor. Bu ifadelere göre Demirtaş, CHP’den bir değişiklik talep etmediği gibi açık bir biçimde karşı duruyor” dedi.

Ne olmuştu?

Başak Demirtaş’ın 21 Ocak’ta Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’a verdiği söyleşide yaptığı “DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” açıklaması, dikkatleri İstanbul’a çevirmişti.

Bu sözlerin ardından DEM Parti’den peş peşe gelen açıklamalarda Başak Demirtaş’ın aday adayları arasında olduğu duyurulmuştu.

Son olarak Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, pazar günü düzenlediği basın toplantısında, İstanbul’da kendi adaylarıyla seçime gireceklerini duyurmuş ancak isim telaffuz etmemişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG