Erişilebilirlik

Beşar Esat Reform Sürecinin Sabote Edildiğini Söyledi


Beşar Esat Reform Sürecinin Sabote Edildiğini Söyledi
Beşar Esat Reform Sürecinin Sabote Edildiğini Söyledi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, siyasi reformlar yapılması konusunda ulusal diyalog çağrısında bulundu, ancak hükümetin reform çabalarının ayaklanmalar ve dış mihraklar tarafından sabote edildiğini öne sürdü.

Mart ayında demokrasi yanlısı gösterilerin başlamasından bu yana halka hitaben üçüncü konuşmasını yapan Devlet Başkanı Esat bu kez konuşma mekanı olarak Şam Üniversitesi’ni seçti. Televizyondan canlı yayınlanan konuşma bir saatten fazla sürdü.

Esat’ın ilk kez geçen ay çağrıda bulunduğu ulusal diyalog kapsamında, yeni parlamento seçimleri için yasal düzenlemeler yapılması, basın yasasının yenilenmesi ve gerekirse Anayasal reform yapılması öngörülüyor.

Ancak muhalefet, hükümetin göstericilerin taleplerini aylardır dikkate almamasını ve askeri yöntemlere başvurmasını gerekçe göstererek Devlet Başkanı Esat’ın vaatlerini reddetti.

Esad’ın konuşmasının ardından da Türkiye sınırındaki İdlib ilinde, Humus, Hama ve başkent Şam’ın banliyölerinde gösteriler devam etti. Esat’ın ayrılması çağrısında bulunan göstericiler, devlet başkanı hakkında “yalancı” diye sloganlar attı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşar Esat’ın açıklamalarını yeterli bulmadığını söyledi ve Suriye’nin çok partili sisteme geçmesi çağrısında bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Suriye devlet başkanından “vaatler değil, adımlar beklendiğini” bildirdi.

XS
SM
MD
LG