Erişilebilirlik

Belçika’da Sonuçsuz Operasyon


Belçika polisi, uluslararası tutuklama emriyle aranan Paris saldırıları zanlılarından Saleh Abdeslam'ı yakalamak için operasyon düzenledi.
Belçika polisi, uluslararası tutuklama emriyle aranan Paris saldırıları zanlılarından Saleh Abdeslam'ı yakalamak için operasyon düzenledi.

Paris saldırılarında rol aldığı düşünülen ve halen kaçak olan Saleh Abdeslam’ın hedef alındığı yaklaşık dört saatlik bir operasyon düzenlendi. Belçika polisi operasyondan eli boş döndü

Paris saldırılarının ardından başlatılan soruşturmanın yönü daha ilk günden beri Belçika’ya, özellikle de radikal çevrelerin yoğun şekilde ikamet ettiği Molenbeek’e çevrilmiş durumda. Cumartesi gününden bu yana düzenlenen operasyonlarda aralarında saldırılarda aktif rol üstlendiği düşünülen Saleh Abdeslam’ın kardeşi Mohammed Abdeslam’ın da bulunduğu yedi kişi gözaltına alınmıştı. Bugün de yine Molenbeek’te bu kez Saleh Abdeslam’ı yakalamak amacıyla bir operasyon gerçekleştirildi.

Belçika polisi yerel saatle 10 sularında Molenbeek’te bulunan Delaunoy sokağını kuşatma altına aldı. Daha önceki operasyonlarla kıyaslandığında çok daha fazla güvenlik gücü içermesi ve çok daha büyük bir güvenlik alanı oluşturulmasıyla dikkat çeken operasyon aranılan kişinin “kilit önemde ve tehlikeli” olduğuna işaret eder nitelikteydi.

Operasyona özel müdahale birimleri, bomba arama ekipleri, bomba imha ekiplerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık yüz polis katıldı. Sokağa giriş-çıkışlar yasaklanırken polis hemen harekete geçmemeyi tercih etti. Kuşatılan evde bulundukları düşünülen kişi ya da kişilere “kendilerini göstermeleri ve teslim olmaları” uyarısı defalarca yapılsa da karşılık alınmadı.

Polis henüz harekete geçmeden operasyon alanına yakın bir yerde bir kişinin gözaltına alınması Saleh Abdeslam’ın yakalandığı iddialarının yoğunlaşmasına neden olsa da Federal Savcılık bu iddiaları net şekilde yalanladı.

Belli bir aşamadan sonra polis medyanın canlı yayın yapmasını yasaklarken düşük seviyeli de olsa bazı patlama sesleri duyuldu. Polislerin kuşatılan binaya çatıdan girmeye çalıştıkları görüntüler medyaya yansırken aradan geçen dört saatin ardından güvenlik birimleri sokaktan çekilmeye başladı. Operasyonun çatışma olmaksızın sona ermesinin iki açıklaması olabilirdi. Birincisi içeride olduğu düşünülen kişi ya da kişilerin direniş göstermeden teslim olması ikincisi ise içeride kimsenin olmaması… Federal Savcılık operasyonun sonucu hakkında fazla detaya girmeksizin gözaltına alınan kimse olmadığını duyurmakla yetindi.

Operasyonun sona erdiği saatlerde aralarında Mohammed Abedslam’ın da bulunduğu beş kişinin serbest bırakıldığı haberi geldi.

Paris saldırıları kapsamında yürütülen soruşturma, saldırıların hazırlanışı ve uygulanışında Belçika’daki Molenbeek ilçesinin kilit rolde olduğunu ortaya koydu. Bataclan’ın önünde bulunan ve teröristler tarafından kullanıldığı belirlenen bir araçtan çıkan Molenbeek’e ait park fişi Belçika’daki operasyonları tetikledi. Operasyonların önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.

“Molenbeek sorununun” yıllardır bilinmesine rağmen sorunu giderici adım atılmaması dikkat çekiyor. Belçika Başbakanı Charles Michel de ciddi bir sorunun varlığını gizlemiyor, hatta bunu “devasa” olarak niteliyor. Sorunun giderilmesi için şu ana kadar atılan adımlar çok büyük bir etki yaratmazken Michel, federal hükümetin ek imkan ve yetenek yaratmaya hazır olduğu sinyalini verdi. Geniş bir Müslüman nüfusa sahip Molenbeek’te radikal gruplar da barınıyor. Bunlardan bazıları hem Belçika makamları düzeyinde hem de uluslararası düzeyde bilinen isimler.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG