Erişilebilirlik

Belçika Bir İşadamına Sattığı Tankların Peşinde


Belçikalı İşadamı Freddy Versluys
Belçikalı İşadamı Freddy Versluys

Rusya’nın işgalinin devam ettiği Ukrayna’ya Batılı ülkelerden askeri yardım son dönemlerde yeniden artarken, Belçika da Almanya ve ABD gibi Ukrayna’ya tank gönderme çabasında. Ancak ellerinde sevkedebilecekleri Leopard tankı kalmayan Belçikalı yetkililer, geçmişte bir işadamına sattıkları tankların peşine düştü.

Son günlerde ülkede ismi sıkça duyulmaya başlanan işadamı Freddy Versluys iki farklı savunma şirketinin sahibi. Şirketlerinin faaliyetleri kapsamında, kullanım dışı kalan askeri teçhizat ve zırhlı araçlar da alıp-satan Verslyus, beş yıldan fazla bir süre önce Belçika ordusunun elinde kalan son 50 tankı satın almıştı.

Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, Versluys’ın bir depoda muhafaza ettiği Alman yapımı Lepoard 1 tanklarının Ukrayna’ya gönderilebileceği görüşünü savunanlardan. Ancak Versluys’ın elindeki tankları Belçika ordusuna geri satmak için biçtiği fiyat ülkede yeni bir tartışmanın alevlenmesine neden oldu.

Hükümetin daha önce sattığı tankları geri satın almayı değerlendirdiğini söyleyen Bakan Dedonder, değerinin yaklaşık 10 ila 15 bin Euro olduğunu belirttiği tankların hepsi için “500 bin euro isteyen” Versluys’ın teklifini “mantıksız” olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

Dedoner, konuyla ilgili açıklamasında Versluys’ın ya da tankları bünyesinde bulunduran şirketin adını vermedi. Ancak Reuters haber ajansına konuşan işadamı Versluys, Bakan Dedoner’in açıklamasının hedefinde, sahibi olduğu OIP Land Systems adlı şirket olduğundan “şüphesi olmadığını” söyledi.

Bakan Dedoner, Reuters’ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, tankların sahibi Versluys geçmişte Belçika’dan yaklaşık 2 milyon Euro’ya satın aldığı 50 tanktan sadece 33’ünün satış esnasında kullanılabilir halde olduğunu açıkladı. Versluys, bu nedenle, elinde bulundurduğu her bir tankın fiyatının ortalama olarak yaklaşık 40 bin Euro olduğunu savundu. Versluys, çalışır halde olan tankların fiyatını ise 60 bin Euro olarak açıkladı.

Tankların satışa sunulmadan önce incelenmesi gerektiğinin de altını çizen Versluys, onarım ücretlerinin de yüzbinlerce Euro tutabileceğine vurgu yaptı.

Bakan Dedoner’in açıklamalarının hedefinde olduğunu söyleyen Versluys, “konuya ışık tutma amacıyla”, tankların yer aldığı Tournai’deki deponun kapılarını gazetecilere açtı.

Leopard 1 tanklarını satışa sunmaya hazır olan Versluys, bu tankların, Almanya, Polonya ve Finlandiya dahil diğer ülkelerin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı yeni model Leopard 2 tanklarından daha hızlı bir şekilde cepheye sürülebileceğini savundu.

Belçika Bir İşadamına Sattığı Tankların Peşinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden uzman Yohann Michel da, Leopard 1 tanklarının cephede yeni model tanklar kadar işlevsel olamayacağı ancak bazı eski model Rus tankları karşısında işe yarayabileceği ve Ukraynalı piyadelere destek amaçlı kullanılabileceği görüşünde.

Belçika’nın yıllar önce sattığı tankları geri satın almaması durumunda bir başka ülkenin Versluys’ın elindeki bu tankları Ukrayna’da kullanılmak için satın alması da gündemde.

Versluys, bu hususta başka Avrupa ülkeleri yetkilileriyle de görüştüğünü söyledi.

İngiltere, geçen yıl Versluys’ın şirketinden Ukrayna’daki erlerin kullanması için 46 zırhlı araç satın aldı.

Ancak Versluys’ın elindeki Leopard 1 tanklarının olası bir satış sonrası sevkedilebilmesi için hem şirketin yer aldığı Belçika’nın Wallonia bölgesindeki yerel yönetimden hem de Leopard 1 tanklarının üreticisi olan Almanya’dan onay alınması gerekecek.

İçinde bulunduğu sektörün “silah tüccarlığı” olarak yorumlanmasından rahatsız olduğunu ifade eden 60 yaşındaki işadamı Versluys, “İnsanların düşündüğünün aksine, bu oldukça medeni bir sektör” diyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG