Erişilebilirlik

Belediye Başkanlarının Görevden Alınması Gerilim Yaratıyor


Diyarbakır’ın Sur ilçesi belediyesine kayyum olarak atanan vali yardımcısı Bilal Özkan
Diyarbakır’ın Sur ilçesi belediyesine kayyum olarak atanan vali yardımcısı Bilal Özkan

Diyarbakır’ın Sur ilçesi belediyesine kayyum olarak atanan vali yardımcısı Bilal Özkan, geçen ay, Türk bayrağı ile süslenmiş aşure dağıttı.

Kürt milliyetçiliğinin kalesi olan bölgede bir zamanlar görünmez olan Türk bayrağı, Özkan’ın yönetimini simgeliyor.

Sur’un seçilmiş belediye başkanı Seyid Narin, Ağustos 2015’te özyönetim ilan ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. İçişleri Bakanlığı, Özkan’ın atamasını geçen ay yaptı.

PKK’nın hedef gösterdiği Özkan, her yere sıkı güvenlik önlemleri altında gidiyor. Ancak korkusu yok.

Amerika’nın Sesi'ne konuşan Bilal Özkan, kendisine ya da başka bir meslektaşına yönelik olası bir suikastta devletin asla vazgeçmeyeceğini söylüyor. “Ben ya da bir başkası ölürse, devlet belki de saatler içinde yeni birini atayacaktır. Teröristlerinve komplocular boşuna umutlanmasın” diyor.

20’den fazla seçilmiş belediye başkanının görevden alınması sonrası PKK, AK Parti’nin yerel yöneticilerine suikast düzenlemeye başladı.

HDP bu suikastleri kınadı ancak görevden almalar sürerse bunun sonuçlarının tehlikeli olabileceği uyarısı yaptı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, belediye başkanlarına yönelik operasyonlar nedeniyle Kürtlerin öfke içinde olduğuna dikkat çekti. Madenlerdeki gaz sıkışması misali, toplumsal bir patlamanın tek bir kıvılcıma bakacağını söyledi. Balüken’e göre AK Parti’nin tehlikeli politikaları, çok daha büyük gerilime ve ciddi tepkiye yol açabilir.

Ancak buna benzer uyarılara ragmen Diyarbakır belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, terörizme testek suçlamalarıyla gözaltına alındı. Hükümet yetkilileri ise halkı yanlarına çekmeyi gerektirecek bir durum olmadığını söylüyor.

Bilal Özkan, sıradan vatandaşın büyük oranda kednilerini desteklediğini, herhangi bir direniş olmadığı fikrinde. Kendilerine tek karşı çıkanlar ise terör örgütü üyeleri.

Bilal Özkan, aylarca süren çatışmaların ardından Sur’da turizmi canlandırmak için büyük bir restorasyon projesi sözü de veriyor.

Surlular, çatışmaların ardından evlerine dönüyor ama barışın yakın zamanda sağlanacağı beklentisi çok az.

Bir internet kafe sahibi, “Hiçbir şey beklemiyoruz. Burada hiçbir şey yok. Umut yok. Bir şeylerin düzeleceği beklentisi yok. Savaş var, iç savaş. Yüzünü nereye çevirsen bir olay, çatışma, patlayan bombalar var. Nereye baksanız insanlar öldürülüyor. Bunun nasıl biteceğini Allah bilir” diye konuşuyor.

Şiddetle iç içe yaşayan Surluların çoğu için barış tamamen hayal olarak görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG