Erişilebilirlik

Berlin’de PKK Taraftarlarından Gösteri


Arşiv foto
Arşiv foto

Almanya’nın başkenti Berlin’de terör örgütü PKK yandaşları protesto gösterisi düzenledi. Polisin verdiği bilgiye göre 3 bin kişinin katıldığı gösteride, PKK’nın Almanya’da terör örgütleri listesinden çıkarılması istendi.

"Almanya'da Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu" (KON-MED) adlı örgüt tarafından organize edilen gösteriye, Federal Meclis’teki muhalefet partilerinden Sol Parti ile toplam 50 siyasi organizasyon destek verdi.

Gösteriyi düzenleyenler, Almanya ve Avrupa çapında katılımın olacağını duyurarak onbinlerce kişinin beklendiğini açıklamıştı. Almanya’da PKK ile bağlantılı sembollerin gösteri ve yürüyüşlerde kullanımına izin verilmediği için polislerin gösteri boyunca sıkı kontroller yapması dikkat çekti.

Gösteri kapsamında yapılan konuşmalarda, Almanya’daki PKK yasağının Kürtlerin dernek ve siyasi çalışmalarının kriminalize edilmesini hedeflediği öne sürülerek yasağın, hem Almanya’da hem de diğer Avrupa Birliği ülkelerinde kaldırılması talep edildi. Konuşmacılar, Alman hükümetini Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu’na dolaylı destek vermekle de suçladı.

PKK 29 yıldır terör örgütleri listesinde

PKK, 26 Kasım 1993 tarihinden beri Almanya’da terör örgütleri listesinde yer alıyor ve tüm faaliyetleri yasaklanmış durumda. 1993 yılında Almanya’nın çeşitli kentlerinde PKK yandaşlarının Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine, Türkler'e ait seyahat bürolarına, dernek ve camilere saldırması sonrasında, Federal Anayasa Mahkemesi "Almanya’nın iç güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye sokmakla" suçlayarak örgütü, yasaklama kararı almıştı.

Dönemin Federal İçişleri Bakanı Manfred Kanther, PKK ile ilişkili 34 Kürt derneğinin her türlü faaliyetini yasaklamıştı. Yasaklama kararı ondan sonraki yıllarda da gündemde kalmaya devam etti. Nitekim Federal Yargıtay, 2010 yılında PKK'yı, Alman Ceza Kanunu'nda yer alan 129b maddesine göre "yabancı bir terör örgütü" olarak derecelendirerek yasak kararının devamına karar verdi.

Arşiv foto
Arşiv foto

2017 yılında alınan bir kararla PKK adına gösteriler düzenlenmesi, gösterilerde PKK’ya ve PKK’nın Suriye kolu YPG’ye ait flama ve sembollerinin kullanılması yasaklandı. Son olarak geçen Mayıs ayında, Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin (AB) terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın, Almanya’da faaliyet yasağının kaldırılması ve terör listesinden çıkarılması için yapılan girişim sonuçsuz kaldı.

PKK’ya yakın Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) adlı dernek tarafından görevlendirilen iki avukatın başvurusunu inceleyen Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan sözlü değerlendirmede, PKK yasağının kaldırılmasıyla ilgili örgütün yaptığı başvuru için gerekçe görülmediği ifade edildi.

Almanya’dan örgüte katılanların sayısı 300

Bu arada Federal Hükümet, Almanya'dan son 9 yılda Irak ve Suriye'ye giderek terör örgütü PKK/YPG'ye katılanların sayısının 300 olduğu bildirildi. Hükümet, aşırı sağcı, Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) soru önergesine verdiği yanıtta, PKK/YPG'ye katılmak üzere Almanya'dan 300 kişinin bölgeye gittiğini ifade etti.

Haziran 2013 ve 30 Eylül 2022 arasında 300 kişinin PKK/YPG'ye katılmak üzere Almanya'dan ayrıldığını, bunlardan 150'sinin ülkeye döndüğünü kaydeden hükümet, geri dönenlerin terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşıp savaşmadığı ya da bu savaşı açıkça destekleyip desteklemediklerinin bilinmediğini açıkladı.

Ayrıca DEAŞ'a karşı savaşmak üzere Türk aşırı sol gruplarından da 7 kişinin Almanya'yı terk ettiği, bunlardan birinin öldüğü bilgisini paylaşan hükümet, diğer 6 kişinin ülkeye döndüğünü bildirdi.

Hükümetin cevabında ayrıca Federal Başsavcılığın, Haziran 2013-Eylül 2022 tarihlerinde DEAŞ'a karşı savaşmak amacıyla gittiklerini beyan eden ve geri dönen 45 kişi hakkında, 49 soruşturma açtığına işaret edildi ancak terör örgütü PKK/YPG'ye katılmak üzere gidenler hakkında soruşturma açılıp açılmadığı bilgisi paylaşılmadı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG