Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Başlıyor


Berlin Film Festivali Başlıyor
Berlin Film Festivali Başlıyor

Sinema dünyasının kalbi önümüzdeki günlerde Berlin’de atacak. Bu akşam başlayacak 62. Berlin Film Festivali Berlinale’de toplam 67 ülkeden yaklaşık 400 film gösterilecek

Sinema dünyasının kalbi önümüzdeki günlerde Berlin’de atacak. Bu akşam başlayacak 62. Berlin Film Festivali Berlinale’de toplam 67 ülkeden yaklaşık 400 film gösterilecek. Festivalin yarışma programında 18 film Altın Ayı ödülü için yarışırken, dünyanın önde gelen film festivallerinden biri olan Berlinale ’Les adieux a la Reine’ adlı film ile start alacak. Diane Kruger’in başrolünde oynadığı Fransa-İspanya ortak yapımı filmde, kraliyet ailesinin bakış açısından 1789’daki Fransız Devrimi ele alınıyor.

İngiliz yönetmen Mike Leigh’in başkanlığını yapacağı ve ‘Altın Ayı’yı seçecek jüride İngiliz oyuncu Charlotte Gainsbourg ve ‘Brokeback Mountain’ filmindeki oyunculuğuyla Oscar’a aday gösterilen Jake Gyllenhaal’da yer alıyor. Festivaldeki filmler arasında, Arap ülkelerinde 'Arap Baharı' adıyla da nitelenen gelişmelerin yanısıra aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığı gibi güncel konuları ele alan birçok yapımın olduğu dikkati çekerken, Euro krizinin sinema sektörüne olası etkisi merakla beklenen bir konu.

Uzmanlar Avrupa sinemasında önemli pay sahibi olan İspanya ve İtalya’da yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle film yapımında gerileme beklendiğini, Yunan sinemasının ise durma noktasına gelebileceğini savunuyor.

Dünyadaki film hasılat oranının geçen 2011’de 25 milyarı doları bulduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda adeta altın çağını yaşayan Türk Sineması, hem ulaştığı seyirci sayısı, hem de kazandığı uluslararası ödüllerle adından sıklıkla bahsettiriyor. Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun çektiği ‘Bal’ isimli film iki yıl önce Berlin’de ‘Altın Ayı’ ödülünü aldı, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Bir Zamanlar Anadolu'da' adlı filmi ise geçen yıl Cannes’da Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı. Bu yıl Türkiye’den iki film festival kapsamında farklı kategorilerde gösterilecek.

Bunun dışında Avrupalı Türk yönetmenlerin filmleri de festival kapsamında seyirci ile buluşacak. Reis Çelik’in yönettiği ‘Lal Gece’ adlı film ‘Generation’, Emin Alper’in yönettiği ‘Tepenin Ardında’ adlı film ise ‘Forum’ bölümünde gösterilecek. Tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper’in ilk uzun metrajlı filmi ‘Tepenin Ardı'', western filmlerini andıran mekan kullanımı ve atmosferiyle gerilim tonu yüksek bir aile dramını anlatıyor. Daha önce çektiği ‘Hoşçakal Yarın’ ve 'İnat Hikâyeleri' adlı filmleri ile yanınan Reis Çelik’in yeni filminde İlyas Salman başrolde yer alıyor, film çocuk yaşta berdel usulüyle evlendirilen bir kızın dramını anlatıyor.

Panorama bölümünde Avusturyalı Türk yönetmen Umut Dağ'ın ‘Kuma’, ‘Perspektive’ adlı bölümde Almanya’dan Engin Kundağ'ın ‘Ararat’ ve geme Almanya’dan Tamer Yiğit'in ‘Karaman’ adlı filmi gösterilecek. Berlinale, bu yıl da ünlü yıldızları kırmızı halıda ağırlamaya hazırlanıyor. Bunlar arasında ilk yönetmenlik çalışması olan 'In The Land Of Blood And Honey' adlı filmini tanıtacak Angelina Jolie’nin dışında Robert Duvall, John Hurt, Tom Hanks ve Sandra Bullock’da gibi Hollywood sinemasının tanınan isimleri de Berlinale’de boy gösterecek. Oscar ödüllü Meryl Streep’e ‘Berlinale Onursal Altın Ayı” ödülü verilecek, Streep ödülünü, ‘Demir Leydi’ adlı İngiltere’nin eski başbakanlarından Margaret Thatcher’in yaşamını konu alan sinema filminin tanıtımı sonrasında alacak. Festival, 19 Şubat’ta düzenlenecek ‘Altın Ayı’ ödül töreniyle son bulacak.


XS
SM
MD
LG