Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Başlıyor


Sinema dünyasının kalbi bu akşamdan itibaren 15 Şubat’a kadar Berlin’de atacak. Almanya'nın en büyük kültür etkinliği ve aynı zamanda Cannes Film Festivali’nden sonra dünya çapındaki en önemli ikinci sinema festivali sayılan Berlin Film Festivali Berlinale Salı akşamı başlıyor.

Berlinale’yi, film branşından 16 bin uzmanla 4 bin gazeteci ve eleştirmenin izlemesi bekleniyor. 6’üncüsü düzenlenecek festivalde Altın ve Gümüş Ayı için bu yıl 20 film yarışacak.

Festivalin jüri başkanlığını 'Brokeback Mountain', 'Kaplan ve Ejderha' gibi Ang Lee filmlerinin yapımcısı James Schamus yapıyor. Berlinale yönetimi festivale tanınmış çok sayıda yönetmenin yanı sıra George Clooney, Bradley Cooper, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Catherine Deneuve, Forest Whitaker, Bruno Ganz, Uma Thurman ve Viggo Mortensen gibi yıldız oyuncuların geleceğini açıkladı.

Berlinale, festivalin kalbi Berlin'in Marlene Dietrich Meydanı'ndaki Berlinale Palast’da ’Grand Budapest Hotel’ filminin gösterimiyle başlayacak. Başrolde Ralph Fiennes ve Tony Revolori'nin yanı sıra Adrien Brody, Willem Dafoe ve Tilda Swinton'un yer aldığı filmde çalınan bir tablonun hikayesi anlatılıyor.

ABD'den Richard Linklater'in ‘Boyhood’, Fransa’dan Rachid Bouchareb'in ‘La voie de l'ennemi’, yine Fransa'dan 92 yaşındaki yönetmen Alain Resnais'in '’Aimer, boire et chanter’, erotik sahneleri ile sinemalara gelmeden tartışmalara neden olan Danimarkalı Lars von Trier'in ‘Nymphomaniac’ ve George Clooney'nin ‘The Monuments Men’ adlı filmleri festivalin merakla beklenen diğer filmlerinden sadece birkaçı.

21 Mart’da Türkiye sinemalarında gösterilmeye başlanacak olan ‘The Monuments Men’ Hitler döneminde zorbalıkla el konulan, Yahudilere ait sanat koleksiyonlarının İkinci Dünya Savaşı sonunda harabeye dönmüş Berlin’inde Amerikalı askerler tarafından kurtarılmasını konu alıyor.

Festivalde, 10 gün boyunca 409 film gösterilecek. Bu filmlerden altısı Türkiye kökenli yönetmenlerin imzasını taşıyor. Berlinale‘nin prestijli ’Forum’ bölümünde, yönetmenliğini Melisa Önel'in yaptığı ve Mira Furlan, Timuçin Esen ile Ahmet Rıfat Şungar'ın oynadığı ‘Kumun Tadı’ adlı film gösterilecek.

Panorama bölümünde ise Kutluğ Ataman'ın Almanya ve Türkiye yapımı ‘Kuzu’ seyirci karşısına çıkacak. Çekimleri Erzincan'da gerçekleştirilen yapımda çocuk oyuncular Mert Taştan ve Sıla Cantürk başrollerde.

Berlin'in art-house sinemada yeni eğilimlere odaklandığı Panorama bölümünde Umut Dağ'ın Avusturya yapımı ‘Risse im Beton’ filmi de yer alırken, Generation 14plus bölümünde Zeynep Dadak ile Merve Kayan'ın ‘Mavi Dalga’, Generation Kplus bölümünde Hüseyin Karabey'in Kürtçe çektiği ‘Were Denge Min’, kısa metrajlı filmler arasında da Hasan Serin'in ‘Ağrı ve Dağ’ filmi gösterime girecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG