Erişilebilirlik

Berlin’de Kadınlar Halka Açık Havuzlarda Üstsüz Yüzebilecek


Almanya’nın başkenti Berlin’de kent belediyesi aldığı bir kararla halka açık havuzları kullanan kadınların üstsüz bir şekilde havuza girmelerine izin verdi.

33 yaşındaki bir kadının, gittiği yüzme havuzunda erkekler gibi "üstsüz" yüzmesine izin verilmediği için Eyalet Eşit Muamele Dairesi'ne şikayette bulunmasının ardından, kente ait havuz işletmecilerinin konuyla ilgili kuralları yeniden düzenlemesi gerektiği kararı alındı.

Eyalet Eşit Muamele Dairesi’nden bir sözcü, "Bundan böyle Berlin'deki yüzme havuzlarında hiç kimse göğüslerini kapatmak zorunda kalmayacak. Üstsüz yüzmek herkes için eşit derecede serbest olacak" derken, bu durumun kapalı havuzların yanısıra, yaz aylarında hizmet veren açık havuzları da kapsayacağını duyurdu.

Sözcü, havuzları kullananlara hoşgürülü olmaları çağrısı yaparken, isteyen kadınların haşema olarak da bilinen tesettür mayolarla da havuzlara girebildiğini hatırlattı.

Havuzlarda çalışanlarına, kadınların göğüslerini kapatıp kapatmamaya kendilerinin karar verebileceği ve üst bikini olmadan havuza girenlere izin verilmesi şeklinde bir yönetmelik gönderilirken, mektupta "erkekler güzel olduğunu düşünüyorlarsa elbette bikini giyebilirler" denmesi dikkat çekti.

Alınan kararı, kadınların eşitlik mücadelesi açısından "önemli bir zafer" olarak tanımlayan Lotte Mies adlı davacı kadın, kadın göğsünün cinselliği çağrıştırdığına dair bir algının olduğunu ve bu algının değişmesi gerektiğini belirtti. Mies, "erkeklerin kadınların göğüslerini seks objesi olarak görüp, kendi göğüslerini aynı şekilde değerlendirmemeleri esas problem" dedi.

Daha önce de Göttingen ve Siegen kentlerinde belediyeler benzer bir karar almış ve tüm ziyaretçilerin üstsüz olarak tesisleri kullanma hakkına sahip olduğunu açıklamıştı.

Almanya’da Avrupa’nın birçok ülkesine kıyasla saunalarda kadın ya da erkek gibi bir ayrım yapılmıyor ve herkes hijyenik nedenlerle çıplak olarak burayı kullanabiliyor.

Ülkenin çok sayıda kentinde, kamuya açık park ve bahçelerde de yaz aylarında çıplak güneşlenmeye izin veriliyor. örneğin başkent Berlin’de ya da Münih’de şehirlerin merkezlerinde bulunan parklarda isteyenler bikini ya da mayo kullanmadan güneşlenebiliyor.

Doğrudan izin verilmeyen yerlerde ise, eğer kimse rahatsız olmuyor ve rahatsız edilmiyorsa, çıplaklara herhangi bir müdahale yapılmıyor.

Ülkenin Baltık Denizi’ndeki sahil şeridinde de çıplak denize girmek isteyenler için özel plajlar bulunuyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG